IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Окрупняването на болниците вече е на дневен ред

Първата стъпка към сливанията на държавните лечебни заведения е направена, правителството обещава да няма фалити

15:42 | 12.12.11 г. 1
Окрупняването на болниците вече е на дневен ред

Още от следващата година Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) няма да бъде задължена да сключва нови договори с болници, а те ще останат колкото и през тази година. Тези промени в Закона за лечебните заведения бяха одобрени от правителството на Министерски съвет преди дни. Досега касата трябваше да сключва договори с всички болници.

На практика това е първата стъпка, която държавата прави към окрупняване на болничната мрежа, за което се говори от доста време и от различни правителства. Сливанията на държавните лечебни заведения ще бъде приоритет за държавната политика в здравния сектор през следващата година, анонсира министърът на здравеопазването Стефан Константинов.

Този ход обаче винаги е бил нож с две остриета, защото поставя на карта съдбата на много от по-малките болници в някои общини.

Държавната политика

Здравният министър е категоричен, че след тези нормативни промени няма да се стигне до закриване на болници, а до сливане на държавните лечебни заведения. В свое изказване Константинов посочи, че сега в девет области има свръхпредлагане на болнични услуги. Целта е да няма пренасищане на медицински услуги в определени райони на страната, твърди той. 

От министерството готвят промените така, че за всяка област в страната да има максимален брой специализирани и многопрофилни болници, в рамките на които НЗОК ще може да сключва договори или да използват ресурси от държавния бюджет.

По този начин държавата въвежда конкурентния принцип между болниците, които ще трябва да се състезават в борба за договор със здравната каса.

Новите права на здравната каса

Всъщност последните промени в Закона за лечебните заведения ще доведат до реално намаляване броя на болниците, които работят с нея. НЗОК ще има и правото да избира с кои лечебни заведения да работи, както и правото сама да си определя критериите за избор на болници.

Какви ще бъдат тези критерии обаче засега не е ясно. В момента НЗОК събира междуведомствена комисия, която ще определи критериите, по които ще прави избора си, казаха от касата за Investor.bg, но не получихме информация колко болници имат договор с касата към момента и колко ще са те през следващата година.

Последна актуализация: 09:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Бате Пешо
преди 12 години
Koйто даде тлъст рушвет на НЗОК той сключва договор.Браво на ГЕРБ.Аз обаче като човек който си плаща здравната осигуровка върху 2000 кинта не желая да имам равни права с такива които не плащат и не желая да ми искат рушвети и избор на екип.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още