IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Окрупняването на болниците вече е на дневен ред

Първата стъпка към сливанията на държавните лечебни заведения е направена, правителството обещава да няма фалити

15:42 | 12.12.11 г. 1
Окрупняването на болниците вече е на дневен ред

От съсловната организация на лекарите към момента се въздържат от коментар по темата, тъй като нямат официална информация за готвените промени, нито пък са призовани като страна, участваща във вземането на решения.

Съдбата на общинските болници

Въпросът със съществуването на болниците в най-малките общини и оставането им на пазара се дискутира отдавна. С предложените от кабинета промени реално най-малките общински болници са застрашени от закриване.

Не само, че не са печеливши, но имат и огромни дългове, които държавата отказва да плаща, както досега. Преди месец министърът на здравеопазването даде предложение малките общински болници да станат филиали на областните болници и така да запазят дейността си, с което доказа твърдото намерение на това правителство да работи за окрупняване на болничния сектор.

От последната стенограма на Министерски съвет става ясно, че правителството е готово на всяка цена да намали броя на болниците, за да съкращава разходи и да стопява дълговете на болниците. „Ако намалим броя на болниците, и лекарите ще работят на едно място, и ще получават по-високи доходи. Това, че някой директор ще стачкува... то е ясно“,  е заявил Стефан Константинов.

В рамките на година, откакто е министър на здравеопазването, Стефан Константинов неведнъж е показвал, че волята на това правителство е болничната мрежа да се оптимизира в посока на сливания и окрупнявания.

С новите промени в Закона за лечебните заведения се прави стъпка тъкмо към това – да се намали броят на болниците, които работят със здравната каса, оттам да намалее потокът от пациенти и дейността на лечебни заведения постепенно да намалее, докато по естествен начин малките болници отпаднат от пазара.

Дали обаче те ще продължат да съществуват, дори като част от по-голяма структура, както обещава правителството, и каква ще бъде съдбата им, е въпрос на бъдеща държавна политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Бате Пешо
преди 12 години
Koйто даде тлъст рушвет на НЗОК той сключва договор.Браво на ГЕРБ.Аз обаче като човек който си плаща здравната осигуровка върху 2000 кинта не желая да имам равни права с такива които не плащат и не желая да ми искат рушвети и избор на екип.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още