IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отхвърлиха предложението за спиране на закриването на общински болници

Нямаме политика на закриване, искаме да определим критерии, на които да отговарят болниците, заяви здравният министър

14:44 | 04.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Божидар Нанев. Снимка: МЗ
Божидар Нанев. Снимка: МЗ

Парламентът отхвърли проекторешението, внесено от ДПС, с което се искаше Народното събрание да задължи Министерски съвет да спре процеса на закриване на общински болници.

Депутатите от ДПС предлагаха в срок до два месеца кабинетът да представи пред парламента Национална програма за преструктуриране на болничната помощ заедно с мотиви.

Депутатът от ДПС Хасан Адемов посочи, че по принцип има съгласие за ограничаване на разходите, както и за преструктуриране на неефективната част от болничната помощ, но има много неизяснени въпроси. Медицинските стандарти например не могат да бъдат критерий за качеството на медицинската помощ, къде е гаранцията, че дори да има двама специалисти в едно лечебно заведение, работата им ще бъде с необходимото качество, попита той, цитиран от БТА.

Адемов призна обаче, че предишното мнозинство не е успяло да направи здравната реформа и посочи, че много идеи на ДПС не са срещнали разбиране в коалиционните партньори.

Колегата му Лютви Местан отбеляза, че има консенсус конституционният принцип за достъп до здравна услуга да се развие като принцип за достъп до качествена здравна услуга. Не сме против реформите, а искаме те да бъдат проведени по ясна национална програма, посочи той. Трябва за всяка една от общинските болници да има ясни отговори на въпроса - възможно ли е закриването, осигурен ли е достъп до най-близката друга болница, смята Местан.

Според депутата от левицата Мая Манолова са наложени неизпълнимо високи критерии на малките болници за сключване на договори с касата и така около 200 болници ще бъдат подложени на бавна и мъчителна смърт.

Няма ги и идеите за защитени болници, няма яснота за самия процес как ще се случва това преструктуриране и каква ще бъде собствеността след това, каза Манолова.

Министърът на здравеопазването Божидар Нанев заяви, че не приема формулировката „за спиране на процеса на закриване на общински болници“. Нямаме такава политика, а целим да определим какво е една болница и на какви критерии трябва да отговаря, обясни Нанев.

Той отбеляза, че критериите не са неизпълними и посочи, че сред тях са да има достатъчна обезпеченост с медицински кадри и с техника, да се осигурява 24-часово покритие на дейностите, да се прилагат медицинските стандарти.

Нанев каза, че освен това общинските болници, за които основно е внесен проектът за решение на ДПС, са търговски дружества и собственикът, тоест общинският съвет трябва да реши дали да се прекрати съществуването на определена болница.

Той добави, че здравната реформа не е само преструктуриране на болници, а в програмата на правителството ясно е разписана здравната политика и седемте приоритета в тази област, като например осигуряване свобода на избора на пациентите за ползване на здравни услуги и изпълнителите им.

Снежана Дукова от ГЕРБ заяви, че й се струва нелогично да се иска програма на правителството, при положение че вече има публикуван подобен документ. Реформата трябва да се случи веднага, всяко закъснение е фатално и води до смърт в системата, посочи тя.

Никой не казва, че социалната цена ще бъде поносима и ще бъде лека, но трябва да я направим, за да оцелее българската нация, отбеляза тя. Ние искаме достъпно, но и качествено здравеопазване, посочи Дукова.

Още за здравната реформа:

Анализатори: Държавата вън от здравеопазването

С. Кондева: Нeобходимо е закриване на болници, неотговарящи на стандартите

При необходимост отблокират до 400 млн. лв. за здравеопазване

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още