IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Запазват малките общински болници, ако станат филиали на областните

Подобно преобразуване изисква одобрението на общинските съвети по места и здравното министерство ще подкрепи такива инициативи, каза здравният министър

22:38 | 10.10.11 г.
Запазват малките общински болници, ако станат филиали на областните

Общинските болници, застрашени от закриване, могат да станат филиали на областните болници и така да запазят дейността си. Това коментира министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов по време на посещението му в Силистра днес, предаде БНР.

По думите на Константинов, за подобно преобразуване не се изискват никакви законови промени, а само съгласието на общинските съвети по места.

Подобно преобразуване е подходящ вариант за спасяване на малките общински болници и здравното министерство ще подкрепи подобни инициативи, заяви Константинов.

В края на 2009 г. Министерството на здравеопазването подготви стратегия за преструктурирането на лечебните заведения в страната. В нея беше записано, че малко повече от 30 общински болници могат да се развият като болници за активно решение, а за съществуването на останалите (около 100 лечебни заведения) решение трябваше да вземат общинските съвети по места.

Съществуването на малките болници беше застрашено още повече, след като правителството одобри Националната здравна карта. В нея се включва списък с лечебни заведения, с които Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) задължително трябва да сключи договор. В този списък са 57 държавни болници, университетски клиники,  както и нужният брой центрове за спешна помощ, трансфузионна хематология, психиатрични и онкологични болници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:38 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още