IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Болниците с категории - от първа до трета

Лечебните заведения, които не са успели да получат категория, ще бъдат закрити или преобразувани в медицински център

09:58 | 23.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Болниците с категории - от първа до трета

Здравната реформа предвижда категоризация на болниците в страната, като категориите ще бъдат три, а най-високата ще е трета категория. Това съобщи във Варна зам.-министърът на здравеопазването проф. Иван Миланов, който участва в Първия международен медицински конгрес, организиран от Югоизточноевропейския медицински форум.

Той посочи, цитиран от БТА, че ще бъдат категоризирани всички здравни заведения в България, като категорията ще се определя според изисквания за наличните специалисти и апаратура в здравното заведение. За съответните критерии ще се иска мнението на различни научни медицински дружества, поясни зам.-министър Миланов.

В населените места, в които здравното заведение не отговаря на условията поне за първа категория, няма да има болница, но задължително ще има медицински център, заяви Иван Миланов.

Той съобщи още, че процесът на категоризация ще започне след изготвянето на т.нар. здравна карта на страната, в която точно ще са посочени здравните заведения с наличната апаратура и специалисти. До един месец трябва да завърши процесът по изготвянето на здравната карта на страната, уточни зам.-министърът на здравеопазването.

Миланов коментира още, че има идея цената на клиничната пътека да се коригира с коефициент за болниците с по-високи категории, т.е. там една и съща услуга да е по-скъпа отколкото в болница първа категория, но това засега е „само идея“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още