IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравна реформа – след три месеца, болниците пак се оказват много

Новият здравен министър набеляза няколко стъпки на действие, спират се обществените поръчки на здравното министерство

12:21 | 22.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Здравна реформа – след три месеца, болниците пак се оказват много

Реформата в здравеопазването ще започне след три месеца, след като се свърши работа по три основни направления. Това каза на първата си пресконференция като министър на здравеопазването Анна-Мария Борисова.

Първото направление е да се събере информация за моментното състояние на лечебните заведения в страната. В тази връзка Борисова посочи, че от 2000 г. насам броят на лечебните заведения в България непрекъснато расте и докато през 2008 той е бил 351, сега е 414.

По думите й у нас на 100 хил. души се падат средно между 3,8 и 4,6 болници, докато в Европа този показател е средно три болници на 100 хил. души.

Освен това в лечебните заведения има недостиг на квалифицирани лекари и медицински сестри, допълни Борисова.

Второто направление на работа ще бъде събиране на данни за медицинските стандарти по специалности, „за да се стигне до качествено здравеопазване в цялата страна“.

Събраната информация ще бъде използвана за изготвяне на национална здравна карта, в която ще бъдат посочени лечебните заведения в различните населени места, наличието в тях на лекари по различните специалности и наличие на съответната апаратура.

На базата на тази здравна карта ще се реши как да бъдат преструктурирани болниците в страната, каза Анна-Мария Борисова, избягвайки думата „закриване“.

Тя посочи още, че ще бъде изготвен и инвестиционен план за необходимата апаратура за лечебните заведения. „До изготвянето на този план се прекратява възлагането на обществени поръчки от Министерството на здравеопазването“, съобщи новият здравен министър. „Болниците трябва да си правят сметка колко пари имат и колко да изхарчат.“

Относно заплатите на лекарите Борисова заяви, че няма да има таван от 3500 лв., каквото беше изказаното наскоро предложение от министър-председателя. По думите й заплатите ще се определят на основа на квалификациите на лекарите и на свършената от тях работа.

„Има спорове за кандидатурата на новия директор на НЗОК, въпросът се обсъжда“, каза Анна-Мария Борисова.

Във връзка с журналистически въпрос тя посочи, че е „за“ пълна забрана на тютюнопушенето в обществените сгради и в заведенията, с изключение на откритата част на барове и ресторанти.

Здравният министър каза още, че здравно неосигурените лица са всъщност по-малко от официално обявените 1,2 млн. души, тъй като в този брой според нея погрешно са включени пенсионери и хора, работещи в чужбина.

Борсова отказа да отговори как ще се реши въпросът с дълговете на болниците от 280 млн. лв. Тя не постави и краен срок за приключване на здравната реформа, тъй като по думите й в някои страни от ЕС реформата все още продължава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още