IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готвят сливането на ВМА, Транспортна и МВР болници

Още в средата на тази година беше подготвена концепция за обединенията на две от лечебниците, но срещу нея се обявиха от полицейския синдикат

13:57 | 30.12.11 г.
Готвят сливането на ВМА, Транспортна и МВР болници

Подготвя се сливането на Военномедицинската академия (ВМА), Медицинския институт на МВР и Транспортна болница.

Новината беше съобщена на съвместна пресконференция, дадена от премиера Бойко Борисов и министъра на здравеопазването Стефан Константинов, предаде БТА.

Основният мотив за сливането на трите ведомствени лечебници е да се осигури единно управление и администрация, водещи до икономисване на разходи и до подобряване на условията за лечение, обясни премиерът. „Няма никаква логика министърът на транспорта или министърът на вътрешните работи да отговарят за болници“, допълни той.

За обединяването на ведомствените болници пръв съобщи още през 2010 г. директорът на ВМА ген. Стоян Тонев. Около година по-късно правителството представи концепция за сливането на ВМА с МВР болницата.

В концепцията беше записано, че се обединяват дейностите на двете болници, както и че ще се регламентира законово правото на служителите на МВР да се лекуват и във военна болница.

Полицейският синдикат обаче се възпротиви на идеята за обединението. Организацията посочи, че остават неясни мотивите за готвеното сливане и заподозря, че се цели прехвърляне на дълговете на ВМА към болницата на МВР.

Към момента дълговете на военната болница са в размер на 79 млн. лева, съобщи нейният директор ген. Стоян Тонев. През тази година са били разплатени 36 млн. лева, а за следващата е направен план за изплащане на останалите 64 млн. лева.

Борисов и Константинов съобщиха още, че болниците във Видин, Перник, Пазарджик и Разград получават по 1 млн. лева за покупка на компютърни томографи. Средствата в размер на общо 4 млн. лева са от икономии в здравното министерство, уточни премиерът.

По време на пресконференцията Борисов пак се скара на финансовия министър Симеон Дянков, като този път конфликтната точка се оказа здравната реформа. На свой ред Константинов обяви, че реформите в здравеопазването няма да се отлагат.

Повече можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още