IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тежките реформи в здравния сектор се отлагат за след няколко години

Министърът на здравеопазването призна в равносметката си за 2011 г., че досега са направени само козметични промени в системата

08:05 | 09.01.12 г. 7
Тежките реформи в здравния сектор се отлагат за след няколко години

На пръв поглед изтеклата 2011 година не беше толкова драматична за сектора на здравеопазването, колкото предходната. По-скоро може да се каже, че беше инертна откъм реформи или по-скоро за резултатите от реформите.

Бяха направени много предложения и заявени намерения за кардинални промени, но ефектът от тях се отлага във времето.

Засега управляващите дадоха ясен сигнал, че повече пари за здравеопазване няма да бъдат отпускани от държавния бюджет, а ще се работи по-скоро в посока на това да бъдат преструктурирани звената и преразпределени наличните средства.

Самият министър на здравеопазването д-р Стефан Константинов в началото на годината заяви, че не се очакват драстични промени в българското здравеопазване през 2011 г. Към края на годината картината в здравеопазването е точно такава – без особен напредък. В края на годината, като равносметка, министърът призна, че истинските смислени и дълбоки реформи предстоят и най-вероятно те ще започнат да се случват не през настоящата, а през 2013 г.

Ще има ли повече пари за здраве тази година?

Бюджетът за здравеопазване през 2012 г. е същият като този от предходната година. Но оптимизмът на здравния министър идва от това, че вече държавата няма да плаща огромните дългове на болниците, което на практика означава и повече пари за здраве тази година.

Окрупняването на болниците започва

Сливането между по-малките лечебни заведения и обединяването им в по-големи ефективно работещи структури очевидно е приоритет номер едно за правителството. През 2011-а управляващите направиха първите стъпки към окрупняване на болничните заведения и дадоха сигнал, че се работи по основният проблем в здравеопазването с трупането на огромни дългове на болници. Едва ли обаче това ще се случи в рамките на тази година.

В болничната помощ акцентът е върху две основни направления – ликвидирането на раздробената болнична система, която в този си вид работи неефективно и премахването на клиничните пътеки като метод на заплащане на дейности.

Първата стъпка към сливанията на държавните лечебни заведения вече е направена с нормативни промени. А именно от 2012 г. Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) няма да бъде задължена да сключва нови договори с болници, те ще останат колкото и през миналата година. Този ход обаче е нож с две остриета, защото поставя на карта съдбата на много от по-малките болници в някои общини. Правителството обещава обаче да няма фалити.

Замяната на клиничните пътеки

Другата ключова промяна е въвеждането на диагностично-свързаните групи, за което се говори от доста време. Министър Константинов е първият здравен министър, който е на път да осъществи тази идея, която по експертно мнение ще доведе до по-ефективно и качествено здравеопазване.

Това, което е сигурно обаче е, че държавата повече няма да плаща дълговете в болничната помощ. Наред с окрупняването на болниците ще се търсят начини за  строги санкции за тези, които не плащат здравни осигуровки, а също и въвеждане на повече възможности за доплащане за лечение от здравноосигурени пациенти.

Въвеждат се нови форми на доплащане

През миналата година беше регламентирана доброволната практика за избор на екип в болница, за което са заплаща допълнително. С новия рамков договор държавата регламентира при какви условия може да става този доброволен избор. Предвиден е таван за цената на услугата и по-строг контрол, тъй като парите за избор на екип ще минават през здравната каса.

Последна актуализация: 07:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
Императорът
преди 12 години
С две думи - НЯМАТ ТОПКИ да реформират здравеопазването !!! И откъде накъде хем НЕплащането на осигеровки ще е криминално деяние (както се гласят да го направят) - естествено само за НЯКОИ, хем осигурените пак ще трябва да доплащат? Тогава закщо са плащали осигуровки ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
mathematician
преди 12 години
Ако хората можеха да избират, политиците щяха да станат безполезни (те и сега са безполезни). Така че политиците никога няма да допуснат хората да имат реален избор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
sony
преди 12 години
Частни здравни фондове - за има допълнителен контрол какво се случва с тези милиариди наливани в здравната система всяка година!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
toto 2
преди 12 години
От 20 и кусур години все едно и също КАПИТАЛИЗЪМ със СОЦ. инструменти ,все от някой гледаме все нещо копираме ,ами като ще е така поне да гледаме от КИТАЙ ....Здравното осигуряване в този вид е сбъркан модел също като пенсионната с-*** .Хората които не внасят здр. вноски значи не искат да внасят в тази с-*** ,човек трябва да има избор ,частни фондове ли ,застраховател ли , ама трябва да има избор...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
dean.jordanov
преди 12 години
И тези се изложиха, да видим следващите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още