IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 950 лв. ще струва изборът на лекарски екип в болница

На видно място в лечебното заведение трябва да бъде публикуван списък с цените

17:15 | 04.01.11 г.
До 950 лв. ще струва изборът на лекарски екип в болница

Таксата за избор на лекар в лечебните заведения ще бъде между 250 лв. и 700 лв., а за избор на екип - между 350 лв. и 950 лв. Това предвиждат промени в Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ на пациентите, която ще бъде разгледана на редовното заседание на правителството утре, съобщи БТА.

Съгласно измененията в наредбата се залагат пределни граници за двете услуги, за които лечебните заведения имат право да формират отделни такси. Сумите ще се определят по скала в зависимост от цените на клиничните пътеки.

Изборът на екип или на лекар ще става само по изричното настояване на пациента. За тази цел на видно място в болниците трябва да бъде публикуван списък с цените.

В началото на ноември миналата година министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов предложи таван на таксата за избор на екип.

Изборът на екип в болница е един от най-коментираните въпроси в болничната помощ, тъй като досега за него нямаше ясен регламент и е източник на корупция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още