IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тежките реформи в здравния сектор се отлагат за след няколко години

Министърът на здравеопазването призна в равносметката си за 2011 г., че досега са направени само козметични промени в системата

08:05 | 09.01.12 г. 7
Тежките реформи в здравния сектор се отлагат за след няколко години

От тази година ще се въведе и нова форма на доплащане за здравни услуги на осигурени лица. Това ще бъде доплащането при специалист в случай, че пациентът желае да прескочи личния си лекар и да не чака за направление. Това не означава обаче, че изследванията гарантирано са безплатни. Въпреки това промяната, регламентирана в Националния рамков договор за 2012 г., е стъпка към либерализиране на здравната система.

Идеи за реформи в спешната помощ

През миналата година за първи път беше обявена нова идея за реформи в спешната медицинска помощ, която не е обсъждана досега. Тя предвижда спешните звена да преминат към областните болници, тоест финансирането да бъде от общинските бюджети, което ще облекчи бюджета на Министерството на здравеопазването. Идеята не беше посрещната с възторг, тъй като възникнаха опасения за съкращаване на работни места в сектора.

Повече европейско финансиране за сектора

Финансирането на здравеопазването с европейски средства става все по-активна политика на държавата. Само през миналата година правителството даде право на нови лечебни заведения да усвояват средства по европейската програма "Регионално развитие".

Това стана с утвърждаването на нова концепция за преструктуриране на системата на болничната помощ. Общо 17 държавни болници, три общински и 10 онкологични центъра ще се възползват от европарите. Допълнително седем общински болници ще получат над 30 млн. лв. по oперативна програма „Регионално развитие“.

По същата програма ще бъде финансиран и нов електронен регистър на медицинските изделия с цел да се повиши прозрачността и контролът при осигуряването на нужните изделия за лечение. Чрез регистъра ще се ограничат възможностите за спекулация с цените на тези продукти.

Отделно министерството ще получи 10 милиона лева за изграждането на интегрирана информационна система в здравеопазването, която ще следи разходите в цялата система. Чрез нея ще се контролира дейността на ТЕЛК-овете, финансовите ресурси на здравната каса, средствата на НОИ и социалното министерство.

Пълната забрана за тютюнопушене

В последните дни от 2011 година този горещ казус отново излезе на дневен ред, след като правителството реши да въведе тоталната забрана за пушене на закрити обществени места през юни 2012 г.

Конфликтът на интереси по темата е голям, тъй като се сблъскват икономическите интереси на туроператори, ресторантьори и обществото. Този път правителството дава сигнали, че е твърдо решено да прокара закона за пълната забрана, но тепърва тази година се очертава битка между различни лобита, докато промяната стане факт.

В края на календарната 2011 година здравният министър призна, че системата на здравеопазването стимулира порочни практики и че реформите срещат  съпротива, защото статуквото започва да се харесва. Дали обаче битката с тази порочна система ще бъде ефективна е въпрос на бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
Императорът
преди 12 години
С две думи - НЯМАТ ТОПКИ да реформират здравеопазването !!! И откъде накъде хем НЕплащането на осигеровки ще е криминално деяние (както се гласят да го направят) - естествено само за НЯКОИ, хем осигурените пак ще трябва да доплащат? Тогава закщо са плащали осигуровки ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
mathematician
преди 12 години
Ако хората можеха да избират, политиците щяха да станат безполезни (те и сега са безполезни). Така че политиците никога няма да допуснат хората да имат реален избор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
sony
преди 12 години
Частни здравни фондове - за има допълнителен контрол какво се случва с тези милиариди наливани в здравната система всяка година!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
toto 2
преди 12 години
От 20 и кусур години все едно и също КАПИТАЛИЗЪМ със СОЦ. инструменти ,все от някой гледаме все нещо копираме ,ами като ще е така поне да гледаме от КИТАЙ ....Здравното осигуряване в този вид е сбъркан модел също като пенсионната с-*** .Хората които не внасят здр. вноски значи не искат да внасят в тази с-*** ,човек трябва да има избор ,частни фондове ли ,застраховател ли , ама трябва да има избор...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
dean.jordanov
преди 12 години
И тези се изложиха, да видим следващите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още