IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правят електронен регистър на медицинските изделия

Електронната база данни ще се финансира с европейски средства в размер на близо 150 хиляди лева

12:49 | 13.12.11 г.
Правят електронен регистър на медицинските изделия

Министерството на здравеопазването и Изпълнителната агенция по лекарствата започват работа върху електронна база данни на медицинските изделия, съобщиха от пресцентъра на здравното министерство.

Електронният регистър ще струва 149 хил. лв., които се осигуряват по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

Целта е да се повиши прозрачността и контролът при осигуряването на нужните изделия за лечение на пациентите. Чрез регистъра ще се ограничат и възможностите за спекулация с цените на тези продукти, поясняват от министерството.

Регистърът трябва да бъде готов до края на октомври 2012 г. В него ще има информация за всички медицинските изделия, които могат да бъдат плащани от здравната каса, здравното и социалното министерство и болниците. 

В списъка влизат импланти, продукти за анестезия и респирация, материали за ин-витро, оборудване за лаборатории и др. Към момента регистърът включва 137 хиляди изделия.

Електронната база ще включва видът на изделието, производителят, продажната цена и стойността, която се покрива от бюджета. Продажната цена ще се обявява от самите производители или вносители.

Стойностите, до които изделията ще се плащат с бюджетни средства, ще се определят по различен начин в зависимост от институцията, която ги финансира.

Здравното министерство и болниците ще осигуряват медицински изделия чрез провеждането на обществени поръчки.

Достъп до цените, които са вписани в електронната база, ще имат министерствата на здравеопазването и на социалните грижи, здравната каса и болниците, основни клиенти на медицинските изделия.

В момента едни и същи изделия се продават на различни цени, тъй като няма база данни, която да показва какви са стойностите им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още