IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електронна система за почти 10 млн. лв. ще следи разходите в здравеопазването

Средствата за изграждането на системата са предоставени по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”

13:03 | 18.11.11 г.
Електронна система за почти 10 млн. лв. ще следи разходите в здравеопазването

Министерството на здравеопазването (МЗ) получи обещаните 9,7 млн. лв. за изграждането на интегрирана информационна система в здравеопазването, предоставени от ОП „Развитие на човешките ресурси”, съобщиха от ведомството.

Интегрираната информационна система ще даде възможност за обмен на информацията в реално време. Чрез нея ще се събират данни за предоставените здравни услуги, броя преминали пациенти, разходите за диагностика и лечение. Всеки един медицински преглед или операция ще бъдат отчитани в момента на извършването им.

Информационната система включва изработването на електронна рецепта и електронно досие на пациента, което ще залегне в основата на електронната здравна карта.

Интегрираната система ще свърже информационните системи на Националната здравно-осигурителна каса, Националната експертна лекарска комисия, Националната агенция по приходите. Така ще се управляват по-ефективно средствата в здравеопазването, а оттам и качеството на предлаганите медицински услуги. Срокът за реализирането на проекта е 27 месеца. 

В рамките на оперативната програма ще се финансира и изграждането на електронна информационна система на медицинската експертиза с цел да се улесни проследяването на документите за пациентите, които са кандидатствали в ТЕЛК. Стойността на проекта е 798 хил. лв. и трябва да се приключи до края на 2012 г.

Предвижда се създаване на централизиран регистър на гражданите, преминали през ТЕЛК, за да може пациентите да наблюдават чрез интернет докъде е стигнало придвижването на документите им за медицинска експертиза.

Интегрираната информационна истемата ще помогне за по-ефективен контрол над дейността на съставите на ТЕЛК и върху финансовите ресурси на здравната каса, които се изразходват за медицински прегледи при освидетелстването в ТЕЛК. Също така ще се контролират средствата на НОИ и социалното министерсво, които се дават при отпускането на различни социални придобивки и пенсии за инвалидност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още