IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полицейските синдикати застанаха срещу сливането на МВР- и военна болница

В открито писмо до медиите, премиера, вътрешния министър и министъра на отбраната, представители на професионалните организации алармират, че реформата се планира заради огромните дългове на Военномедицинска академия

16:12 | 11.07.11 г.
Полицейските синдикати застанаха срещу сливането на МВР- и военна болница

Синдикалните организации към Министерството на вътрешните работи (МВР) се обявиха против обединяването на МВР-болница с Военномедицинска академия.

В открито писмо до премиера Бойко Борисов, министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, министъра на отбраната Аню Ангелов, министъра на здравеопазването Стефан Константинов и медиите организациите настояват за „сериозна публична дискусия“ с всички засегнати страни, публично оповестяване на финансовите задължения и на двете болници, както и прозрачност на процедурите за бъдещото обединение.

Полицейските синдикати искат още официално да се обяви какъв контингент от МВР ще има право да се лекува във военна болница, ако двете лечебни заведения бъдат обединени. Опасенията са, че достъп до специализирана помощ ще имат само държавните служители в системата, на които се внасят осигуровки, а около 300 хиляди пенсионери и техните семейства, както и други служители в системата на МВР ще останат извън обхвата на медицинските услуги, осигурявани от здравното заведение.

Синдикалните организации настояват да се изясни и съдбата на персонала в Медицинския институт на МВР. В откритото писмо пише, че болницата разполага с 800 души персонал – лекари, хабилитирани специалисти, други медицински кадри и администрация.

Полицейските синдикати се опасяват, че Военномедицинска академия има апетити към МВР болницата заради огромните си задължения. В писмото се посочва, че по думите на военния министър Аню Ангелов 50% от дълговете на Министерството на отбраната са натрупани от Военномедицинска академия, докато специализираната полицейска болница има 200 хил. лева неразплатени разходи, които не са просрочени.

Синдикалните организации посочват още, че МВР болницата притежава апетитни имоти – здравни заведения, минерални извори и санаториуми във Варна, Банкя и Хисаря.

В откритото писмо пише, че законово определеният основен контингент на МВР-болницата са около 300 хил.души, но от близо 20 години лечебното заведение преглежда, диагностицира и лекува и граждани, тъй като има сключени договори с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) по 152 клинични пътеки.

В заключение полицейските синдикати смятат, че с обединението на двете лечебни заведения качеството на медицинското обслужване в никакъв случай няма да се подобри.

Миналия месец, по време на кръгла маса "Ведомственото здравеопазване – перспективи и развитие", беше обявено сливането на Военномедицинска академия и Медицинския институт на МВР с мотив да се създаде „по-добре работещ механизъм за медицинско обслужване“ и да се оптимизират дейностите и на двете лечебни заведения, по думите на вътрешния министър Цветан Цветанов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:21 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още