IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансирането на болниците - новият стар модел

Управляващите се връщат към заплащане на болничната помощ по механизми отпреди десетилетие

08:00 | 05.06.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Финансирането на болниците - новият стар модел

Готви се поредната промяна във финансирането на болничната помощ в България, която се коментира на работно равнище между директорите на лечебните заведения и ръководството на здравната каса.

Скоро след като пое ръководния пост на здравната институция, д-р Пламен Цеков обяви, че до година и половина ще има нови правила за финансиране на болниците. Предстои изготвянето на концепция и обществен дебат по предложенията.

Очаква се управителят на здравната каса да поиска бюджетите на лечебните заведения да се разпределят на пазарен принцип, тъй като настоящият метод е субективен. Според д-р Цеков новата методика трябва да зависи от пазара и от пациента, а не от прогнози и администрация.

В момента здравната каса определя прогнозни бюджети за всяко лечебно заведение, като сумата се базира на данните за приходите, разходите и броя на пациентите за предходната година. Според Цеков обаче този принцип на разпределение на бюджетите има субективен характер. Според него „пациентът трябва да определя в коя болница да отиват парите му. Целта е методиката за заплащане на болниците да не зависи от администрацията в здравната каса, както е сега.

Не е тайна, че болничните дългове са сред най-големите проблеми на здравеопазването и във времето са предлагани различни идеи за ликвидирането им. Експертите в здравния сектор са единодушни в позицията си за причините за големите задължения. Сред тях са недофинансирането на клиничните пътеки, лошият мениджмънт, както и вмешателство от трета страна в ръководството на болницата.

Предвижда се промяна, която ще даде право на здравната каса да прави подбор с кои лечебни заведения да сключва договор, а не както сега - да подписва по задължение. Ще се въведат правила и критерии, по които да се преценява доколко една болница е ефективна и доколко спазва договорните си задължения. Затова се готвят нови критерии за качеството на услугите, които се предлагат в лечебните заведения, които ще станат ясни до края на година.

Последна актуализация: 15:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
Бате Пешо
преди 11 години
Върнете Татовия модел в здравеопазването.Той е най успешен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още