IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансирането на болниците - новият стар модел

Управляващите се връщат към заплащане на болничната помощ по механизми отпреди десетилетие

08:00 | 05.06.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Финансирането на болниците - новият стар модел

Съществено изменение ще бъде разпределението на болничните бюджети по области, а не за всяко лечебно заведение. Идеята е от следващата година НЗОК да не определя фиксирани бюджети за всяка болница, а един общ бюджет за отделните области. Смята се, че по този начин бюджетът на здравната каса ще се изразходва по-ефективно в условия на реална конкуренция между лечебните заведения, така че „парите да следват пациента“.

На практика това означава да отпадне заплащането по сегашния начин чрез директно бюджетиране. Бюджет ще имат областите и регионалните здравни каси, които ще могат да обявяват ежемесечно какъв брой случаи ще се лекуват в дадената област, а пък пациентите ще избират в коя болница ще се лекуват. За целта ще е необходимо предварително планиране на случаите, за да се направи правилен разчет на бюджета.

Според д-р Цеков замисляният нов принцип на финансиране ще позволи постепенно да се редуцира броят на лечебните заведения, там където има висока концентрация. По последни данни в България има 45 хиляди легла, като обаче много от тях са концентрирани в няколко града.

Д-р Илко Семерджиев е бивш здравен министър в правителството на ОДС и първият директор на Националната здравноосигурителна каса, сега е председател на Международния институт по здравеопазване и здравно осигуряване. Според него „големият въпрос е защо трябваше да разрушаваме едно модерно и работещо решение, за да научим 12 г. по-късно, че сме имали това, за което сега мечтаем? Защо трябваше да се потрошат стотици милиони, за да се разбере, че здравното осигуряване е пазарна система и соцрешенията в него не работят, така както не са работили и по времето на социализма?“

Според шефа на касата сега конкуренцията не изхвърля нито един от участниците на болничния пазар, защото механизмът на финансиране е такъв, че дава възможност всеки новопоявил се да получава финансиране за разлика от пазарния принцип, при който ще има борба за пациенти.

Реформата във финансирането предвижда още въвеждането на лимит на спешните и на плановите случаи за всяка област, а не на диагнозите. Сега всяка болница има лимит на бюджета, а не на лекуваните случаи.

Бившият здравен министър в правителството на ОДС д-р Илко Семерджиев коментира по повод на новите предложения за финансиране на болниците, че се повтаря народната мъдрост, че всяко „ново” е добре забравено „старо”.

Той припомня, че здравното осигуряване, въведено през 2000 г. в България, стартира с един фундаментален принцип за финансиране на лечебната дейност, а именно – „парите следват пациента”. Това означава, че пациентът получава право на избор на лекар и лечебно заведение, а парите отиват при този, който е извършил здравната услуга. 

„Още тогава се въведе конкуренция и пазар в полза на пациента. Три години по-късно НДСВ въведе лимити чрез т. нар. „регулативни стандарти”, Тройната коалиция стовари болниците за финансиране от извънболничния бюджет и започна да генерира дългове и дефицити, а ГЕРБ върнаха социалистическия модел за „финансиране на структури”, чрез фиксиран бюджет от времето на ерата „Семашко” и СССР“, обобщи д-р Семерджиев.

По думите му днес се връщаме в изходната точка.

Одобрявате ли новите предложения за финансирането на болниците? Смятате ли, че те ще решат проблема с дълговете на лечебните заведения?

Изпратете ни вашето мнение – в обем между 300 и 500 думи, а ние ще ви дадем трибуна. Текстовете може да изпращате на редакционния адрес -info@investor.bg.

Очакваме ви! 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
Бате Пешо
преди 11 години
Върнете Татовия модел в здравеопазването.Той е най успешен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още