IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пламен Цеков: Болниците няма да връщат пациенти заради лимитите

Новата методика за финансиране гарантира допълнителни средства при лечение на повече пациенти, обясни шефът на здравната каса

11:56 | 04.09.12 г.
Пламен Цеков: Болниците няма да връщат пациенти заради лимитите

Новата наредба за определянето на бюджетите на болниците, която влиза в сила от 2013 г., няма да се отрази негативно върху приема на пациенти и няма да има върнати хора. Това съобщи шефът на Националната здравно-осигурителна каса Пламен Цеков в интервю за bTV. 

Той поясни, че на пракитка промяна в метода на финансиране няма да има, тъй като остава основният механизъм за фиксиране на прогнозни бюджети. Единствената промяна предвижда въвеждане на ограничение за брой лекувани пациенти. Лимитите за броя на лекуваните през следващата година ще се формират на базата на предходните години, отчетени за съответната болница.

"Ако миналата година през януари месец през лечебното заведение са преминали 300 пациенти, то толкова се планират от мениджъра и за следващата", обясни още Цеков.

Цеков потвърди, че върнати пациенти няма да има, защото касата епредвидила 3% преразход. Шефът на касата обясни, че когато болницата достигне до 70 на сто от лимита си, ще има механизми да сигнализира и да й се отпускат допълнително средства.

Ако например за месец януари са разчетени 300 пациенти и болницата вече е приела 210, а докрая на месеца има още 5 дни, то мениджърът ще сигнализира в касата и ще му се отпускат още средства, обясни Цеков.

Управителят на здравната институция смята, че лимитите на болниците ще позволят лесно пренасочване на средства към заведенията, които лекуват повече пациенти.

„По-гъвкава ще стане системата за преразпределяне на средствата – ще отиват от едно място с по-малко пациенти към друго с повече”, уточни Цеков. 

В страната ще се въведе онлайн отчитане на болниците в края на всеки ден, така че здравната каса да е наясно ежедневно колко пациенти с дадено заболяване са приети и се лекуват.

Цеков отхвърли твърденията на Българския лекарски съюз, че въвеждането на изискване за поне 30 на сто спешни пациенти за болниците ще доведе до това болнични легла да стоят празни.

Това изискване се въвежда, защото има лечебни заведения с по 2-3 на сто спешни случаи, обясни Цеков. По думите  му тези болници нарочно пренасочвали спешните случаи, защото те изискват повече средства.

Цеков коментира, че предстои да бъде обсъйдено дали лечебни заведения, които не приемат достатъчно спешни случаи, изобщо да работят с касата.

По негови думи той е отворен за всякакви конструктивни диалози и предложения от страна на лекарския съюз. Цеков обясни, че им дава около две седмици да обсъдят позициите си и после могат да се срещнат да разговарят по новите правила за бюджетите.

Лекарите се опасяват, че лимитите облекчават администрацията, но ще затруднят пациентите и болничния персонал.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:52 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още