IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпросът с демонополизацията на здравната каса засега се отлага

Номинираният за управител на НЗОК е против създаването на нейни конкурентни паралелни структури

14:32 | 28.03.12 г. 1
Въпросът с демонополизацията на здравната каса засега се отлага

Номинираният за управител на здравната каса Пламен Цеков обяви, че е против демонополизацията на НЗОК, защото като бъдещ председател няма как да работи срещу интересите на институцията за създаване на нейни конкурентни паралелни структури. Това заяви Цеков пред журналисти в парламента, цитиран от БТА.

Според него това би било неразумно, защото навсякъде по света има структуроопределяща здравна каса, а ние разполагаме с такава в момента. Той отбеляза, че дали ще има още една или две здравни каси и какъв ще е форматът им може да реши само Народното събрание. Ако депутатите гласуват "за", Пламен Цеков би приел позицията им.

Вчера кандидатурата на Пламен Цеков беше предложена от парламентарната група на ГЕРБ, а в пленарна зала ще бъде гласувана утре. 

По въпроса за високите цени на лекарствата и мерките, които би предприел за поевтиняването им бъдещият управител на НЗОК каза, че очаква "нещата да бъдат приведени в съответствие със законите до месец и пациентите да почувстват по джобовете си новите цени“. Трябва да има референтни цени, които да са отправна точка за бъдещо договаряне, което да доведе и до по-ниски стойности на медикаментите, смята Цеков.

Пламен Цеков припомни, че има законова разпоредба, която дава възможност на НЗОК да договаря цените на медикаментите директно. Цените на всички медикаменти трябва да бъдат договорени до септември, уточни Цеков.

Цеков обяви, че е срещу допълнителното материално стимулиране както за самия него като бъдещ управител на НЗОК, така и за началниците в касата.

Преди дни министърът на здравеопазването Десислава Атанасова коментира, че подкрепя демонополизирането на здравната каса, като намекна за евентуални опасности от подобно решение, които биха ощетили пациентите. Тогава здравният министър отбягна конкретен отговор на въпроса, като каза, че не е участвала в писането на предизборната програма на ГЕРБ, където е заложено предложение за създаване на конкурентни здравни каси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
SEBULBA
преди 12 години
Номинираният за управител на здравната каса Пламен Цеков обяви, че е против демонополизацията на НЗОК...Преди дни министърът на здравеопазването Десислава Атанасова коментира, че подкрепя демонополизирането на здравната каса....Бойко къса маргаритка: Обича ме, не ме обича, обича ме, не ме обича...ЕГАТИ ЦИРКАДЖИИТЕ !!! Тежка артилерия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още