IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов обеща още пари за болниците, след като се усвоят евросредствата

Налични са 150 млн. лева, които стоят в общините за болниците, без да се използват от местните власти, каза премиерът

13:20 | 24.10.12 г.
<p>
	<em>Премиерът и здравният министърът Десислава Атанасова откриха обновеното отделение по нуклеарна медицина в УМБАЛ &quot;Св. Иван Рилски&quot;.</em>&nbsp;Снимка: БТА&nbsp;</p>

Премиерът и здравният министърът Десислава Атанасова откриха обновеното отделение по нуклеарна медицина в УМБАЛ "Св. Иван Рилски". Снимка: БТА 

Голяма част от средствата, които могат да се използват за здравеопазване по оперативните програми, не се усвояват, а документацията се бави. Налични са 140 - 150 милиона лева, които стоят в общините за общински болници, без да се използват от местните власти. Това каза премиерът Борисов, коментирайки поредното искане на здравния министър Десислава Атанасова за допълнителни 21 млн. лева в Бюджет 2013 за здравеопазване.

Премиерът подчерта, че едва когато бъдат усвоени тези евросредства, държавата ще отпусне допълнителни. Министър Атанасова подкрепи думите му като каза, че първо трябва да се ползват възможностите, които дават оперативните програми. 

Тя призна, че общинските болници наистина имат тежки проблеми. По думите й много е сериозно забавянето с решението на общинските съвети по отношение на одобряването на документациите. 

„Надявам се, че след многократните напомняния от моя страна, от страна на министър Павлова, и от страна на премиера, наистина всички общини много по-активно ще започнат да работят по проекти“, смята Десислава Атанасова.

Темата за неусвоените средства по европроекти беше повдигната на заседание на Министерския съвет още преди две седмици. Тогава премиерът заяви пред министрите, че милиони стоят за апаратура в регионалното министерство и обвини кметовете в бездействие по европейските проекти.

Борисов посъветва здравния и регионалния министър да обикалят общините и да разясняват на кметовете за тези проекти.

„Сега имате много пари и всеки ден обикаляй общините....с Лили Павлова си направете график, и всички кметове, които се мотаят с поръчките, заедно с медиите им казвайте: Кмете, заради теб вашата общинска болница няма най-съвременната апаратура, за която ето ги парите. Ускорете ги тези процедури, ускорете всичко това, за да получите допълнително пари”, заяви премиерът по време на заседанието на кабинета.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още