fallback

Стефан Стефанов: Необходим е Закон за личния фалит

Когато е в сила подобна регулация, са защитени интересите и на длъжника, и на кредитора, твърди юристът

21:55 | 18.07.13 г. 5

„Законът за личния фалит е повече от необходим. Той съществува от много години в развитите държави и е доказал своите предимства“, каза в ефира на Bulgaria On Air Стефан Стефанов, адвокат и главен асистент по гражданско и търговско право.

Идеята за създаването на Закон за личния фалит отново беше популяризирана от вицепремиера Даниела Бобева и депутатът от ДПС Йордан Цонев.

Според Стефанов принципите при търговската и физическата несъстоятелност са едни и същи. "Когато е в сила подобна регулация, са защитени интересите и на длъжника, и на кредитора", поясни юристът.

“Ако в България бъде въведен такъв закон, повече кредитори ще бъдат защитени, защото сега печели само по-бързият – този, който извади пръв изпълнителен лист и осребри задълженията“, каза още Стефанов.

Неправилно е да се смята, че обявяването на фалит автоматично освобождава длъжника от това да плати дължимото, посочи юристът. По думите му процедурата е сложна и в страни като Германия, преди да се пристъпи към тази мярка, се минава през няколко етапа.

Стефанов обясни още, че създаването на Закон за личния фалит би отнело не по-малко от 2 години, за да бъде качествено изработен. “Ако се напише за няколко месеца, вероятно би нанесъл повече вреди, отколкото ползи“, посочи той. Според него управляващите в момента спекулират с темата, заради протестите.

Целия разговор може да видите на Bulgaria On Air.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:54 | 13.09.22 г.
fallback