IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стефан Стефанов: Необходим е Закон за личния фалит

Когато е в сила подобна регулация, са защитени интересите и на длъжника, и на кредитора, твърди юристът

21:55 | 18.07.13 г. 5
Стефан Стефанов: Необходим е Закон за личния фалит

„Законът за личния фалит е повече от необходим. Той съществува от много години в развитите държави и е доказал своите предимства“, каза в ефира на Bulgaria On Air Стефан Стефанов, адвокат и главен асистент по гражданско и търговско право.

Идеята за създаването на Закон за личния фалит отново беше популяризирана от вицепремиера Даниела Бобева и депутатът от ДПС Йордан Цонев.

Според Стефанов принципите при търговската и физическата несъстоятелност са едни и същи. "Когато е в сила подобна регулация, са защитени интересите и на длъжника, и на кредитора", поясни юристът.

“Ако в България бъде въведен такъв закон, повече кредитори ще бъдат защитени, защото сега печели само по-бързият – този, който извади пръв изпълнителен лист и осребри задълженията“, каза още Стефанов.

Неправилно е да се смята, че обявяването на фалит автоматично освобождава длъжника от това да плати дължимото, посочи юристът. По думите му процедурата е сложна и в страни като Германия, преди да се пристъпи към тази мярка, се минава през няколко етапа.

Стефанов обясни още, че създаването на Закон за личния фалит би отнело не по-малко от 2 години, за да бъде качествено изработен. “Ако се напише за няколко месеца, вероятно би нанесъл повече вреди, отколкото ползи“, посочи той. Според него управляващите в момента спекулират с темата, заради протестите.

Целия разговор може да видите на Bulgaria On Air.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 3
beginner
преди 10 години
Някой си чете Библията редовно а? Това е хубаво, но там освен 7 години за опрощаване на дьлга има и момента че си слуга на този на който дьлжиш, ако не се льжа. T.e. няма безплатен обяд. И това е правилно и добре. Едно е да си социално слаб, друго е зорлен да се правиш на такьв. А за тези които са взели дьлгове и сега реват - като точехте лиги как ще ги харите парите, не се оплаквахте нали? Всеки който взима и не иска да вьрне, все едно краде от другите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
"Изработете си строг механизъм за филтриране на кандидатите!"----------------------Е да, де, ама така трябва да започнат внимателно да анализират проекти, перспективи, пазари, конюнктура, ефективност и т.н. и т.н. Къде-къде по-лесно е да бъдат едни обикновени лихвари - хвърлят парите на потребителите или държавата и после, надеждно защитени от закона и парламентарното си лоби, си чакат лихвите независимо от всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
SS-23
преди 10 години
7 години психически тормоз е ужасно много време! Щом си обявил фалит, за какво последващо "търсене" говорим? Аз сега нямам доходи да си плащам кредита, "утре" ли ще имам? И това да продължава 7 години?? Опасявам се, че тозе закон, ще бъде чисто фиктивен, и практически хората ще бъдат подлагани на същият тормоз, какъвто е в момента!Разумното е, ако се докаже чрез документи за доходи, че лицето физически не може да плаща- всичко приключва! Призива ми към банките е: СПРЕТЕ ДА ДАВАТЕ КРЕДИТИ на всеки, който иска! По този начин ще предпазите и себе си и хората! Изработете си строг механизъм за филтриране на кандидатите! Не може да даваш ипотека, ако тя изяжда повече от 30% от чистият доход....другото е хазарт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
drakobg
преди 10 години
И защо вместо да се мъдри две години нов закон за личния фалит просто не се копира американски, особено от Калифорния?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
Сините камъни
преди 10 години
Личният фалит!Ще потърся из библията, май в стария завет беше, седем години и ... ти се опрощават дълговете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още