IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Загуби за топлофикациите прогнозират от сектора

Предложените от ДКЕВР цени на топлинната и електрическата енергия не покриват разходите на дружествата от сектора

15:47 | 23.07.13 г.
Загуби за топлофикациите прогнозират от сектора

Някои от топлофикационните дружества може да генерират големи загуби за следващия регулаторен период, прогнозира зам.-председателят на асоциацията на топлофикациите Валентин Терзийски. По негови думи при всички случаи ще има загуби, за фалити е рано да се говори, но няма да бъдат изненада, ако се случат и такива.

Причина за това е, че предложените от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) цени на топлинна енергия и определените преференциални цени на електрическата енергия от комбинирано производство не покриват разходите на дружествата от сектор топлоенергетика. Това стана ясно по време на обществено обсъждане на новите цени в енергийния регулатор, съобщава БТА.

Терзийски отбеляза, че в топлофикационните дружества разходите за гориво са над 75 на сто, за заплати 8,5 на сто, а останалите средства са за ремонти и поддръжка, за обезпечаване на надеждността на съоръженията и
изпълнение на изискванията.

Топлофикационните дружества не са доволни от новите цени, предлагани от енергийния регулатор, влизащи в сила от 1 август тази година. Според дружествата определените пределни цени за топлинна енергия и преференциалните цени за електрическата енергия, произведена от топлоелектрически централи, няма да са достатъчни, за да покрият разходите.

Според зам.-председателя на Асоциацията на топлофикационните дружества Валентин Терзийски в предложенията на енергийния регулатор не са включени редица разходи, като например за купуване на квоти въглеродни емисии. Той посочи, че според становището на работната група тези разходи няма да бъдат извършени през посочения регулаторния период. Това означава, че или регулаторният период трябва да свърши преди 30 април, защото тогава е крайният срок, в които дружествата трябва да платят тези квоти, или другият вариант е комисията да ги предвиди.

Ако енергийният регулатор не промени предложените към момента цени и не вземе предвид възраженията на топлофикациите в страната, това ще се отрази на всички дружества в сектора. „Най-вероятно всички дружества ще имат отрицателен финансов резултат за следващия период и в зависимост от обстоятелствата и допълнителните фактори могат да доведат и до драстични загуби за някои дружества“, каза той.

ДКЕВР ще обяви окончателните цени на топлинна енергия и електрическа енергия, произведена от топлофикациите в началото на следващата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още