fallback

Всички въгледобивни компании работят на загуба

Нито една държавна институция не е проверила дали инженерният проект на мина "Ораново" отговаря на изискванията, коментират от КТ "Подкрепа"

15:43 | 06.08.13 г. 5

Всички компании от въгледобивната индустрия в момента работят на загуба заради намаленото производство на енергия, предупредиха от миньорската федерация на КТ „Подкрепа“, цитирана от БТА.

Само загубите за „Мини Марица Изток“ до края на годината ще бъдат 160 млн. лева, изчисли председателят на организацията Владимир Топалов.

Ограничаването на разходите означава и липса на достатъчно средства за подобряване на технологията и за здравословни и безопасни условия на труд. В много от районите, където са разположени мините обаче, именно въгледобивът е основният поминък.

Напрежението в бранша е много голямо и през есента може да има масови протести с блокиране на магистрали и ключови кръстовища, предупредиха от КТ „Подкрепа“.

Според данните на синдиката заради ограниченото производство предстои съкращаването на около 3 500 заети в бранша. Във въгледобивната индустрия у нас са заети около 80 хил. души. От тях 18 хил. са миньорите.

Ако компаниите в сектора не работят при „по-нормален режим“, голяма част от тях ще фалират, коментират от КТ „Подкрепа“.

Топалов коментира и инцидента в мина „Ораново“ отпреди няколко седмици. Според него нито една държавна институция, която има отношение към работата - Инспекцията по труда или друга агенция, не е проверила дали инженерният проект на мината отговаря на необходимите изисквания. Комисия в Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) ще анализира раздържавяването на мината и ще подготви предложения за промяна, припомнят от синдиката.

От КТ „Подкрепа“ уточниха, че има идея за създаване на минна агенция, която да контролира всичко свързано с минно-добивния отрасъл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:30 | 12.09.22 г.
fallback