IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всички въгледобивни компании работят на загуба

Нито една държавна институция не е проверила дали инженерният проект на мина "Ораново" отговаря на изискванията, коментират от КТ "Подкрепа"

15:43 | 06.08.13 г. 5
Всички въгледобивни компании работят на загуба

Всички компании от въгледобивната индустрия в момента работят на загуба заради намаленото производство на енергия, предупредиха от миньорската федерация на КТ „Подкрепа“, цитирана от БТА.

Само загубите за „Мини Марица Изток“ до края на годината ще бъдат 160 млн. лева, изчисли председателят на организацията Владимир Топалов.

Ограничаването на разходите означава и липса на достатъчно средства за подобряване на технологията и за здравословни и безопасни условия на труд. В много от районите, където са разположени мините обаче, именно въгледобивът е основният поминък.

Напрежението в бранша е много голямо и през есента може да има масови протести с блокиране на магистрали и ключови кръстовища, предупредиха от КТ „Подкрепа“.

Според данните на синдиката заради ограниченото производство предстои съкращаването на около 3 500 заети в бранша. Във въгледобивната индустрия у нас са заети около 80 хил. души. От тях 18 хил. са миньорите.

Ако компаниите в сектора не работят при „по-нормален режим“, голяма част от тях ще фалират, коментират от КТ „Подкрепа“.

Топалов коментира и инцидента в мина „Ораново“ отпреди няколко седмици. Според него нито една държавна институция, която има отношение към работата - Инспекцията по труда или друга агенция, не е проверила дали инженерният проект на мината отговаря на необходимите изисквания. Комисия в Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) ще анализира раздържавяването на мината и ще подготви предложения за промяна, припомнят от синдиката.

От КТ „Подкрепа“ уточниха, че има идея за създаване на минна агенция, която да контролира всичко свързано с минно-добивния отрасъл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Тиквите от КНСБ заплашват с гражданско неподчинение на миньорите, шото те са учили цялата си младост да бъдат ... миньори. А всички останали, дето наистина са учили и инвестирали в себе си трябва да дадат всичко от себе си, тази помаза прослойка - миньорите да имат работа, или ако нямат работа поне да имат заплати. Та понеже щяло да има неподчинение и няма как да бутаме мините, треба да наливаме пари за мир.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Ами да се закриват тогава. Та най-сетне Ковачки да си влезе на мястото в Софийския затвор, защото няма да е толкова важен елемент в националната сигурност на България та съда да продължи да си затваря очите за неговите престъпления с източване на ДДС и с фиктивни договори за осъществени дейности, които никой не е осъществявал но пък са плащани от кметства и министерства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 10 години
Закрития въгледобив фалира навсякъде в нормалния свят . Тука съществува но за сметка на тези който работят там !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Balcerovich
преди 10 години
Енергетиката е пред срив, защото държавата не субсидира държавните предприятия, а ги точи до дупка. Производството като е намалено за какво ни е Белене и за какво са ни зелени централи на всеки метър?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още