fallback

"Софийска вода": Искането за референдум е политическа манипулация

По данни на Световната банка столичното ВиК дружество е най-добре работещото в България, коментира изпълнителният директор Мариана Итева

11:28 | 12.08.13 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Исканията за референдум за концесията със „Софийска вода“ са политически манипулации и евтин политически ПР, каза в ефира на БНТ изпълнителният директор на дружество Мариана Итева. Според нея договорът за концесията на столичното ВиК дружество се изпълнява стриктно, а управлението е добро и прозрачно. Няма установени нарушения на договора, категорична е тя.

Според доклад на Световната банка „Софийска вода“ е най-добре работещото ВиК- дружество в България, с най-добри показатели, обясни още Итева.

Колкото до загубите на вода, това е проблем за целия ВиК-сектор на България и е много болен проблем, допълни още тя. Итева посочи, че цената на услугата, която предлага дружеството, е една от най-ниските – 1,76 лева за куб. метър. Основната причина за исканията да се повишава цената на водата са инвестициите, които дружеството трябва да направи. Отказът да се повиши цената ще наруши плановете на дружеството за следващия инвестиционен период, защото базата ще бъде много по-ниска, категорична беше Итева.

В договора за концесия няма клауза, която да позволява разтрогването му и по тази причина Итева коментира, че не очаква да бъде проведен референдум, а дори и да има такъв – той нищо няма да реши.

Изявлението на изпълнителния директор на „Софийска вода“ е по повод предложението за референдум за концесията на дружеството, направено от група общински съветници от БСП и ВМРО. Това искане беше отхвърлено без дебати преди месеци. Административният съд обаче постави връщането на проблема на дневен ред. Съдебното решение не постановява задължително провеждане на референдум, а отново дискутиране на темата на заседание на Столичния общински съвет.

Искането за референдум, който да даде отговор дали да бъде прекратена концесията на „Софийска вода“, е породено от неизпълнението на задълженията, според вносителите – загуба на вода и високи цени на услугата.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:32 | 11.09.22 г.
fallback