IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общинският съвет отново обсъжда референдум за концесията на "Софийска вода"

Прекратяването концесията може да доведе до сериозни неустойки за Столичната общината, смята председателят на СОС Елен Герджиков

14:36 | 05.08.13 г.
Общинският съвет отново обсъжда референдум за концесията на "Софийска вода"

Столичният общински съвет (СОС) трябва отново да разгледа въпроса дали да има референдум за концесията на „Софийска вода” или не. Столичните съветници най-вероятно скоро ще насрочат дата и ще бъде проведена съответната дискусия. Това заяви днес столичният кмет Йорданка Фандъкова, съобщи агенция „Фокус“.

„За мен най-важното са финансовият и икономическият анализ, за да не се окаже, че с едно решение за референдум може да се задължат София и софиянци да плащат огромни неустойки на концесионера. Ще направим всичко възможно и ние да помогнем за тези анализи”, посочи Фандъкова.

Изявлението на столичния кмет бе в отговор на излязлото на 1 август решение на тричленен съдебен състав на Административен съд - София-град във връзка с провеждането на референдум за концесията на столичното ВиК дружество. Припомняме, че общински съветници от БСП, към които се присъедини и лидерът на ВМРО Ангел Джамбазки, поискаха референдум за концесията на "Софийска вода". Столичният общински съвет отхвърли това искане. 

В решението от началото на август съдът обаче е категоричен, че СОС трябва да проведе нова  дискусия за това дали да има запитване до гражданите.

Коментарът на кметът бе предшестван и от позицията на председателя на СОС Елен Герджиков, който вчера изрази мнението си за евентуалното прекратяване на концесията. Той предупреди, че има реалната опасност при едностранното прекратяване на концесията на „Софийска вода”, Столичната община да бъде осъдена да плаща неустойки в размер между 400 милиона и 1 млрд. лева.

„Ако тази концесия бъде прекратена с референдум, всеки арбитражен съд ще счете това за едностранно прекратяване от страна на общината. Много е вероятно да бъдат отсъдени изплащането на огромни неустойки, което е изцяло в полза на концесионера“, обясни казуса Герджиков.

В закона за водите изрично е казано, че е абсолютно задължително при прекратяването на концесията да се обяви нова процедура по концесия.

„Невъзможно е общината да стане оператор на водния цикъл в София, защото законът не го позволява. Ако бъде прекратена тази концесия, следва нова процедура и никой не може да гарантира кой ще бъде следващият концесионер, може да е същият“, допълни председателят на СОС.

По този начин може да се случи следният казус: концесионерът може едновременно да прибере голямата сума от неустойката, но и да стане отново оператор на концесията.

Въпреки негативното си мнение за прекратяването на концесията, Герджиков бе категоричен, че СОС ще спази решението на съда и спрямо него ще бъде насрочена сесия в началото на септември, на която бъде разгледано отново предложението за свикване на референдум за концесията на „Софийска вода”.

Същевременно днес от "Софийска вода" изпратиха до медиите своята официална позиция по казуса. Според компанията в Договора за концесия няма  клауза, която да допуска прекратяване на споразумението чрез референдум. "В случай, че договорът бъде прекратен едностранно и без основание неустойките ще бъдат значителни за Столичната община и софиянци", предупредиха от компанията.  

От компанията отбелязват, че решението на съда връща дискусията дали да има референдум или не, но не постановява провеждането на допитване до гражданите. 

"В началото на юли 2013 г. специално създадената работна група в общината с участието на общински съветници от всички политически партии в Столичния общински съвет излезе с доклад, в който изрично се подчертава, че няма основания за прекратяване на Концесионния договор. Дружеството ще се съобрази с направените препоръки в доклада", коментират още от концесионера на дружеството. 

"Обезпокоени сме от тревожната тенденция на зачестилите напоследък  политически атаки срещу сериозни чужди инвеститори в България, което е в разрез с принципите на Европейския съюз.  „Софийска вода” АД е част от „Веолия”  - водеща международна компания и първокласен доставчик на ВиК услуги", се казва още в писмото на "Софийска вода". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още