IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Концесията за „Софийска вода“ скара общинските съветници

Съветниците от БСП напуснаха заседанието при обсъждането на искане за местен референдум за концесията на столичното ВиК дружество

14:32 | 06.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Концесията за „Софийска вода“ скара общинските съветници

Със скандал приключи обсъждането на концесията на „Софийска вода“ в Столичния общински съвет. Съветниците от групата на БСП поискаха референдум за концесията, припомня БНР.

Концесионерът не изпълнява инвестиционната си програма и злоупотребява с доверието на потребителите, твърдят „червените“. Според зам.-председателят на общинския съвет Никлай Стойнев именно с гласовете на БСП е било взето решението за отдаването на концесия на столичното ВиК дружество през есента на 1999 година.

Това твърдение скара общинските съветници – представителят на БСП Росен Малинов обяви, че през 1999 година в СОС е имало 14 представители на БСП и те са гласували против концесията. Общинските съветници от БСП напуснаха заседанието на съвета.

Преди седмица общинските съветници от БСП поискаха местен референдум, на който да бъде решена съдбата на концесията на „Софийска вода“. Не се изпълняват изискванията за намаляване на загубите на вода, е основният мотив на това искане.

Загубата на вода по водопреносната мрежа на София е около 57%, показа оценка на "Концесионен контрол" към Столичната община, цитирана от председателя на БСП – София Анна Янева. При отдаването на концесия загубите на дружеството бяха към 64%, а задължението на концесионера беше до 12-тата година да сведе тези цифри до 24 на сто. 

Откритият през май пропуск беше първото неизпълнение на договора от страна на концесионера. За да бъде развалено споразумението обаче са необходими две наказателни постановления, обясни тогава Ирина Савина, зам. кмет на София. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:12 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още