IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Даниела Бобева: Правим революция при Закона за обществените поръчки

Основните идеи на закона са насърчаването на малките фирми и борбата с монополите, посочи вицепремиерът

22:29 | 26.08.13 г. 4
Даниела Бобева: Правим революция при Закона за обществените поръчки

Правим революция при Закона за обществените поръчки, а не просто козметични промени, както се твърди. Има нужда от радикални промени. Много хора коментират закона без да са го чели и затова има толкова критики. Това каза в ефира на Bulgaria On Air вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева.

„Имаше доста критики по отношение на действащата рамка и трябваше да променим всичко. Грижата на закона не е да създаваме комфорт на възложителите, а да създадем прозрачност за участниците и гражданите“, категорична е тя.

„Ние искаме договорите да бъдат в интеренет - това е пълна прозрачност. Досега в закона фигурираше възможността, ако някой поиска протокола от комисията в обществената поръчка, тя да го дава, а сега става задължително“, аргументира се вицепремиерът.

По думите й основните идеи на закона са насърчаването на малките фирми и борба с монополите.

Във връзка с повишилия се външен дълг на страната с 500 милиона евро до 37,5 млрд. евро за последната година, Бобева каза, че има доста спекулации на темата частен дълг (който формира над 80% от общите задължения на страната).

„Твърди се, че частният дълг е прекалено висок, но това, което е важно за една икономика, е публичният дълг, а в ЕС по този показател запазваме едно от най ниските нива – 14%. Това е добро постижение на фона на финансовата криза, което показва, че българските банки се справят със ситуацията“, каза още тя.

Според нея е необходимо да се знае, че повечето държави са надхвърлили отдавна 100% от БВП с външния си дълг, така че доближаването на България до 100% не трябва да поражда тревоги.

Бобева каза, че позицията й на вицепремиер по икономическото развитие е важна длъжност, защото е необходимо да има координация на икономическите политики. „Отдавна не е имало такъв вицепремиер, а трябва да съществува, за да има развитие в държавата. С министрите мислим по един начин и това ни дава увереност да успеем с икономиката“, смята тя.

По думите й най-големите и емблематични инвеститори са имали проблеми в последните години, но поясни, че не упреква никого, защото проблемът може и да е в тях самите.

Вицепремиерът е категорична, че е против това да се харчат по 17 млн. лева за ПР, с който да бъдат привлечени инвеститори в страната. „Необходим е друг подход, включително по-активна работа на посланиците и търговските дружества“, посочи Бобева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 23 rate down comment 3
deant
преди 10 години
Немога да повярвам. Отначало почна много добре интервю-то. Даже някои неща ми харесаха като идеи и после изтърси:-------------------Твърди се, че частният дълг е прекалено висок, но това, което е важно за една икономика, е публичният дълг, а в ЕС по този показател запазваме едно от най ниските нива 14%. Това е добро постижение на фона на финансовата криза, което показва, че българските банки се справят със ситуацията, каза още тя.Според нея е необходимо да се знае, че повечето държави са надхвърлили отдавна 100% от БВП с външния си дълг, така че доближаването на България до 100% не трябва да поражда тревоги.----------------------------------Как може това да го каже "вицепремиер по икономическото развитие"??? И след всичкото това нещо за 14-те процента... що не добави и "благодарение на Дянков"? Щото ако бяха те на власт 4 години досега да сме на 70-80 % публичен. Как може хем да критикувата Дянков, хем да изтъкват постигнатия от него външен дълг като нещо много добро??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
0pk
преди 10 години
Ами няма проблем, щом дългът е в чужда валута :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 9
abdul
преди 10 години
Фасулова, освен че си грозна си и проста! ", така че доближаването на България до 100% не трябва да поражда тревоги" начи викаш щом другите са прости начи и ние да сме прости... Гжа фасулова, офсо, гръм да те удари и те затрие заедно с подлостите ти !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още