IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът предлага да се разработи нов Кодекс на труда

Постигането на 76% заетост през 2020 година е нереалистично, предупреждава БСК

18:00 | 29.08.13 г. 9
Бизнесът предлага да се разработи нов Кодекс на труда

Да се обмисли разработването на нов Кодекс на труда и нов Закон за насърчаване на заетостта в посока на повече гъвкавост. Това е сред основните искания на Българската стопанска камара (БСК), която изпрати свои предложения за актуализация на проекта за Националната стратегия за заетост до 2020 година до министъра на труда и социалната политика Хасан Адемов.

Предлага се стратегията да бъде допълнена с изцяло нов раздел, който да заложи мерки срещу тромавото трудовото законодателство, така че да се постигне обрат в заетостта. Подчертава се и необходимостта от изграждането на електронен регистър и персонален профил на всички български граждани, отразяващ пригодносттта за заетост, образователния и квалификационен статус, придобит за сметка на бюджетно финансиране.

Отново се предлага да отпаднат препоръките за политиката по доходите за стимулиране на заетостта чрез договаряне на „минимални основни работни заплати по икономически дейности и квалификационни групи професии“ и „прилагането чрез бипартитно споразумение на препоръчителен индекс за нарастване на работните заплати в реалния сектор на национално ниво“.

От БСК смятат, че е изключително амбициозна и нереалистична национална целта за коефициент на заетост от 76% през 2020 година и затова тя трябва да се преосмисли. На основата на демографските прогнози и очакваните промени в броя на населението в икономически активна възраст националната цел за заетост следва да бъде представена като създадени нови еквивалентни работни места, те да бъдат фазирани по години до 2020 г. и декомпозирани по основни секторни политики и региони, предлага камарата.

Бизнесът изтъква и необходимостта образователните институции да бъдат задължени да дигититализират данните за образователния и квалификационен статус на всички български граждани в работоспособна възраст при осигуряване на съответен преходен период и ресурси.

От камарата уточняват, че до 5 септември събират бележки и предложения по становището от страна на заинтересовани организации и фирми. След отразяването на направените предложения становището ще бъде внесено официално в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 4
IQ96
преди 10 години
до 1 Колкото повече + имаш, толкова по-зле е работата. С такова отношение към бизнеса, не може да се очаква просперитет. Разбира се, сигурно има тарикати и мошеници, но с такова предубеждение няма как да се оправим. Чакайте си социалните и да видим откъде ще дойдат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 4
Biso
преди 10 години
"Бизнеса" е производна на човека и е създаден от него да му служи....................Да служи на собственика на бизнеса или на служителите?Ако аз реша да създам бизнес, ще го направя единствено и само аз и семейството ми да живеем по-добре! Да, моя бизнес ще служи на МЕН! И разполагайки с повече, ще потребявам повече, а това ще е добре за икономиката като цяло!Ако нямам лична изгода или печалба от бизнеса си, ТОГАВА ЗАЩО ДА СЕ НАПЪВАМ? Няма по-добър стимул от личната изгода и това движи света!Съжалявам, че това мое виждане няма да се хареса на хората, които искат някои друг да създава бизне а те да преразпределят!Така не става, и колкото повече хора мислят така, толкова по-зле!Трябва лична инициатива, предприемчивост, сремеж ти да си по-добър от останалите и да виждаш възможности там, където другите виждат трудности!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 4
data
преди 10 години
Най-важното е фирмите с до 10 човека персонал да бъдат тотално освободени от строгите регулации които те в момента така или иначе спазват само проформа за пред контролните органи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 4
Biso
преди 10 години
Страни с либерално трудово законодателство имат по-ниски нива на безработица. На безработния му е безразлично, какво е трудовото законодателство! Той така и така си е безработен!За мен на първо място стой въпроса, как да се стимулира бизнеса да разкрива нови работни места и да се повиши конкурентноспособноста на икономиката! Това е единственото правилно решение в дългосровен план!Всичко друго е популизъм, преследващ краткосрочни цели ( до следващите избори ), и с предизвестен край!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 4
per24
преди 10 години
ми нужно е да има нов по-осъвременен кодекс на труда. много неща са се променили
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 5
data
преди 10 години
Извинявай , но или не познаваш проблематиката или говориш глупости . Та в момента дали едно предприятие е от 2000 или от 2 човека трябва да спазва еднакво трудово законодателство . Демек тоя дето работи със сина си трябва да има инструктажни книги , договор с трудова медицина , да води трудови досиета ,да има график на отпуските и т.н. . Така че тук социалистическите лозунги нямат място .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 8
kane
преди 10 години
Искам на ВСИЧКИ да е ясно:"Бизнеса" е производна на човека и е създаден от него да му служиОмръзна ми да слушам за "проблемите на бизнеса" а не за проблемите на човекаТова че някои са по-тарикати, по-хотри от останалите и се опитват да извличат угоди от 2-рата си самоличност - бизнеса си е ок!Тарикати винаги ще имаОбаче не е ок когато държавата им се поддава на идеите и допуска пробиви от които тарикат-фашистите да се възползатАко питате "бизнес" кодекс на труда дори не е нуженнужна е само 10% перманентна безработица и всички да са докарани до изнемогване за да са им роби и гък да не казват а само да им превиват гръб, за да може тариката да изкара лев - нарича го печалба от "бизнеса" си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още