IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хасан Адемов: Ще направим цялостен преглед на трудовото законодателство

Ако държавата спре да натиска бизнеса, той сам би могъл да се справи, заяви социалният министър

09:53 | 03.06.13 г. 8
Хасан Адемов: Ще направим цялостен преглед на трудовото законодателство

Нужно е да се направи цялостен преглед на трудовото законодателство, а социалното подпомагане да се реформира изцяло - да се търсят мерки, с които безработните да се върнат на пазара на труда. Една от идеите на новото правителство е социални помощи да се получават вече не срещу временна заетост, както беше досега, а срещу ограмотяване и квалификация. Това обясни министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов в интервю за БНТ.

Адемов уточни, че подобна мярка има във всички страни от Европейския съюз. По този начин се стимулира "получаващите помощи да излязат от битието си на човек, който е абониран за социално подпомагане". 

По негови думи средствата, които държавата е предвидила за социално-слабите трябва да бъдат насочени към най-нуждаещите се, а не главно към тези, които в повечето случаи са неграмотни или ниско образовани, нямат квалификация и трудови навици и затова не могат да се интегрират на пазара на труда.  

Адемов посочи още, че проблемът с безработицата не е ангажимент единствено на социалното министерство, а по него трябва да работи активно и Министерството на икономиката.

Спешен преглед на трудовото законодателство трябва да бъде направен и във връзка със спънките пред малкия и среден бинзес, за които браншовите организации аларамират през последните няколко години.

"Има известни спънки, които пречат на малките и средни предприятия да разгърнат своята дейност. Държавата трябва да гарантира такава законодателна база, която да позволява гъвкава заетост, както и почасова. Да има по-лесни начини за наемане и самонаемане. Да се потърсят методи за подмпомагане и мотивиране на предприемачеството", обясни социалният министър.

Той посочи, че към момента лицензионните режими са един от най-големите проблеми на предприемачите. "Те нямат достъп и до кредитен ресурс, който е изключително важен. "Ако държавата спре да пречи, да натиска бизнеса, той сам би могъл да се справи", допълни Адемов.

По повод увеличението на майчинските социалният министър уточни, че все още няма яснота от кога ще влезе в сила увеличението. Той увери, че това трябва да бъде съгласувано с министерството на финансите.

"За да бъдат увеличени майчинските от 1 юли са необходими около 17 млн. лв. Трябва да се прецени дали е подходящо промяната да влезе от 1 юли или от есента", уточни той.

Стабилизиращ социален пакет, ориентиран към хората с най-ниски доходи ще влезе в сила от октомври, обяви още социалният министър. Пакетът предвижда да се увеличи кръгът от хора, които да имат достъп до енергийно подпомагане, чрез вдигане на прага с 20 лева. Мерките предвиждат и увеличение на майчинските. Другата идея е да се подпомогнат семействата на първолаците за старта на учебната година. Предвижда се сумата да нарасне двойна до 300 лева.

"Идеята на този стабилизиращ социален пакет, ориентиран към началото на месец октомври, е да подпомогне и да подготви за зимния период хората с най-ниски доходи. Не лъха на оптимизъм от състоянието на бюджета на държавата. Но при всички положения, когато говорим за социалните обещания, не можем да очакваме реализирането им в срок от няколко месеца, още от началото на мандата, но при всички положения трябва да направим малки стъпки, за да преодолеем негативните тенденции", каза министърът на труда и социалната политика. 

Пазарът на труда е в трагично състояние и се очаква бомба със закъснител през есенно-зимния период, ако не се намери допълнително финансиране за временната заетост, посочи още Адемов. По думите му голямата част от заделените национални средства за 2013 година вече са били разпределени. В същото време от септември се очаква най-големият пик в търсенето на работа, защото едногодишните договори по оперативната програма за развитие на човешките ресурси изтичат. Недостигащите пари за временна заетост ще се търсят пак от икономии по програмата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 1
jelenski
преди 10 години
Трябва да се освободи малкия и средния бизнес от натиска на държавата и наистина ще се съвземе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
rover
преди 10 години
...няма специални обувки, заплатите са влачени с години и са наполовина веднъж на месеци, кофража и варта се хвърлят направо на улицата от етажите... Ама кой да види това? Нали ще се създаде конфликт? По-лесна е проверката при мен, защото няма недоволни. Ама че ми губят напразно времето? Е, какво искаш - нали всичко ти е в ред, нали няма проблеми.Във държавните служители има нескрита омраза към частниците. За завистта изобщо да не говорим, тя си е едно на ръка. И ако не ни пречат, то с безразличие ще протакат. Никога няма да осъзнаят, че ние им изкарваме парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
rover
преди 10 години
Вероятно шефовете на НАП и митниците все още са от ГЕРБ, и затова Йеленски е написал, че те му пречат.Лично мен от пожарната ме карат да слагам светещи табелки за изход не само където действително е необходимо, а дори на стая, която излиза направо на тротоара, като размерите и са 4 на 4. Отгоре на всичко там се работи само от 9.30 до 17.00, когато все още е светло. Безброй са примерите. Често за кратко време ми трябват повече хора, но само като си помисля за формалностите по назначаване и после по уволняване, ми се отщява да се занимавам с тях. Много трябва да направят, за да ме накарат да заработя както преди години. От Комисията по цените ми идват всеки месец в магазините. Не че нещо ми пречат, ама отдавна вече сме в ред и просто няма смисъл. От ИТ в последните 15 години нямам никакви актове - и те не се спират от проверки. Отчитат дейност. А срещу мен пет години строят - няма табела на обекта, не съм видял един път да са с работно облекло, няма предпазни мрежи, каски ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
data
преди 10 години
Само човек който не работи в реалната икономика може да твърди че проблема е НАП и Митници !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
data
преди 10 години
Абсолютно . Проблема е че АП , Потребителите и ИТ принуждават фирмите да правят ИНВЕСТИЦИИ , много често напълно безсмислени по време на криза , когато целта на всяка фирма е ПРЕДИ ВСИЧКО ДА ОЦЕЛЕЕ а след това да бъде хигиенна , красива , безопасна и всичко останало !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
markov
преди 10 години
От собствен опит ще ти кажа че натиска от НАП и Митниците е многократно помалък от колкото Инспекция по труда и Комисия за защита на потребителите и наследниците на бившите ХЕИ-та оказват на дребния и средния бизнес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
jelenski
преди 10 години
Необходими са подобни действия. Ако НАП и митниците спрат необоснования натиск върху фирмите , ще се посъживи и икономиката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още