IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Развитието на автономните превози минава през тежкотоварния транспорт

Като се учим от минали грешки и възприемаме постепенен, стратегически подход към автоматизацията, можем да отключим пълния потенциал на автономните технологии

13:33 | 27.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Нека насочим автомобилната индустрия към бъдеще, в което автономното шофиране не е просто възможност, а реалност, пише Хенрик Грийн в коментар за Euronews.

Невероятен технологичен напредък беше постигнат с автономните превозни средства, от интегрирането на технологията LiDAR до напредъка при изкуствения интелект (ИИ) и машинното обучение, които обещават трансформиращо въздействие върху автомобилната индустрия.

И все пак, въпреки техните ясни ползи - по-голяма ефективност на разходите, по-малко задръствания и по-ниски нива на въглеродни емисии - широкото приемане на автономната технология остава някъде напред в бъдещето.

Ако ни ръководи историята, рискуваме да повторим същите погрешни стъпки с автономното шофиране, както направихме с електрическия транспорт.

В продължение на един век технологията за електрически превозни средства оставаше латентна, чакайки правилното съвпадение на технология и бизнес модели, за да отключи своя потенциал.

И докато технологията за електрификация съществува вече и тази за автономно транспортиране се доближава до търговските превозни средства, едно от ключовите предизвикателства е в привеждането в съответствие на правилните бизнес модели с тези решения, за да се покажат предимствата им и да се катализира по-широко приемане и прилагане, изтъква Грийн.

Възможност за превоз на товари

Товарният транспорт е идеалната индустрия за внедряване и мащабиране на автономни технологии и има огромна възможност да оглави усилията в доказването на нейната зрялост и ускоряване на търговските приложения.

Милиони стоки трябва да се транспортират всеки ден — между складове, до и от дистрибуторски центрове и до магазини или клиенти.

Повтарящият се характер на това движение, обикновено на къси разстояния и при ниски скорости, без много човешки пътници на борда, както и неговият огромен обем, поставят товарите в особено изгодна позиция.

Тези пътувания са по-предсказуеми, тъй като камионите са склонни да минават по едни и същи маршрути от точка А до точка Б редовно и често в специално обособени зони.

С по-малко външни фактори, които го се взимат под внимание, това означава, че превозните средства могат да работят в среда с по-ниски нива на сложност, където условията са оптимални за развитие на автономни технологии, без да се сблъскват с неочаквани инциденти, често срещани в обществения трафик.

Като цяло индустрията за товарни превози се ръководи от факти, така че ако можете да докажете, че дадено решение е по-евтино, по-екологично и оперативно по-ефективно и ефикасно, тогава то ще се насочи към тази посока.

Постепенният подход е най-добрият път напред

Шосейният товарен превоз е идеален бизнес модел за съчетаване на технологията за автономно шофиране, но наред със създаването на регулаторна рамка за него, той ще изисква постепенен подход към автоматизацията, за да работи в дългосрочен план.

Отнема време за внедряване на иновации и за развитие на нови технологии, като автономните превозни средства. Това е маратон, а не спринт, категоричен е Грийн.

Контролираният иновативен процес на дигитализация, електрифициране и автоматизиране на различни случаи на използване, като автомобилния товарен транспорт, е от решаващо значение за осигуряване на безопасни и ефективни автономни превозни средства по обществените пътища.

По-плавният процес на внедряване също позволява на предприемачите и учените да се справят систематично с пречките, като същевременно им позволява да разработват, тестват и усъвършенстват своите иновации.

Чрез усъвършенстване на автономните превозни средства ние осъзнаваме, че резултатите са икономически жизнеспособни. Това от своя страна привлича инвеститори и партньорства, което след това улеснява широкото, сигурно внедряване на автономни технологии.

Автономията е нашето бъдеще

Ние сме във вълнуваща преломна точка по отношение на автономните технологии. Грийн вярва, че в близко бъдеще ще видим масово внедряване на автономни превозни средства, водени от тежкотоварните превозни средства.

Предизвикателствата обаче остават. Това е пътуване, което трябва да предприемем колективно, като използваме партньорства и инвестиции, за да стимулираме иновациите и да осигурим нашето автономно бъдеще.

Пътят напред е постлан с възможности. Като се учим от минали грешки и възприемаме постепенен, стратегически подход към автоматизацията, можем да отключим пълния потенциал на автономните технологии.

Нека тласнем автомобилната индустрия към бъдеще, в което автономията не е просто възможност, а реалност, заключва Грийн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 27.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още