IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски законодатели изразиха опасения относно китайските автономни коли

Политиците търсят отговори от свързаните с Китай компании, които тестват на територията на САЩ своите превозни средства и събират данни

14:16 | 17.11.23 г. 2
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Двупартийна група от американски законодатели изтъкна опасения относно китайските компании, които събират и обработват чувствителни данни, докато тестват автономни превозни средства в САЩ, съобщава Ройтерс.

Политиците, включително председателят на комисията по енергетика и търговия към Камарата на представителите Кати Макморис Роджърс, са поискали от 10 свързани с Китай компании да отговорят на въпроси до 29 ноември относно практиките за събиране на данни от текущите тестове на автономни превозни средства в Калифорния и в други щати.

Компаниите - включително Baidu, Nio, WeRide, Didi Chuxing, Xpeng, Inceptio, Pony.ai, AutoX, Deeproute.ai и Qcraft – все още не са отговорили на молбата за коментар.

В писмата, подписани от демократите Франк Палоун и Раджа Кришнаморти и 10 други законодатели, се посочва, че компаниите „събират чувствителна информация за нашите граждани и техните ежедневни процедури, инфраструктурата на страната и свързаните технологии“.

„Трябва да има по-голяма прозрачност относно информацията, която събирате, докато извършвате тестове по американските пътища, и да посочите дали сте финансово обвързани с Китайската комунистическа партия“, се посочва още в писмата.

Законодателите обръщат внимание и на въпросите какви данни се събират в САЩ, дали се съхраняват в Китай и дали се споделят с китайското правителство. Те също така питат дали превозните средства събират данни за инфраструктурата на САЩ по време на тестванията.

В писмата се казва, че през 12-те месеца, приключили през ноември 2022 г., китайските компании за автономни превози са извършили тестове с покритие от над 720 хил. км в Калифорния. През юли министърът на транспорта Пийт Бутиджидж заяви, че неговото ведомство е притеснено за националната сигурност относно китайските компании за автономни превозни средства, които действат в САЩ.

„Независимо дали говорим за хардуер, или софтуер, по същия начин има опасения около телекомуникациите или TikTok, има опасения около транспортните технологии“, изтъква Бутиджидж пред Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:16 | 17.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
ngzhlqizy
преди 5 месеца
И двамата ще го харесате! Абсолютно нови възможности в секса, независимо от възрастта: желязна ерекция цяла нощ, няма да свършите бързо: ***, *** и вагинален секс колкото искате, увеличена издръжливост до 10 ПЪТИ по-дълго, ярки оргазми и за двама ви, подобрен вкус на спермата : тя ще иска да яде все повече и повече! Съветвам всички да опитат-----> https://tyny.to/suex
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
petyob
преди 5 месеца
значи се притесняват какви данни ще събират, а не дали ще убиват американци при инциденти ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още