IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Буксуващият сектор за автономни коли в САЩ търси помощ от властите

Ако не бъде подкрепена, индустрията рискува да изостане от конкуренти като Китай, предупреждават лобисти

22:15 | 08.12.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Министерството на транспорта на САЩ трябва да подкрепи развитието на автономните превозни средства, предупреди в четвъртък коалиция от групи, представляващи индустрията, подчертавайки, че оформящият се сектор може да изостане от конкуренти като Китай.

„Индустрията за автономни превозни средства се намира на кръстопът и се нуждае от силно лидерство от страна на Министерството на транспорта“, изтъкват от Асоциацията на индустрията за автономни превозни средства, Търговската камара на САЩ, Алиансът за автомобилни иновации и други групи, цитирани от Ройтерс.

Тяхното писмо е адресирано до транспортния министър Пийт Бутиджидж.

„Подкрепата на ведомството за развитието на автономния транспорт е от решаващо значение за поддържане на конкурентното предимство на нашата страна“, става ясно още от писмото, в което се добавя, че страни като Китай „агресивно инвестират в развитието на тази технология“.

Говорител на Бутиджидж не коментира новината.

Роботизираните автомобили биха могли да спасяват хиляди животи годишно, защото елиминират човешките грешки при шофиране, посочва още коалицията.

Индустрията е изправена пред нови насрещни ветрове, след като през октомври Калифорния забрани търговската употреба на роботакситата на звеното на General Motors Cruise, заявявайки, че те представляват риск за обществеността след поредица от инциденти.

Националната администрация за безопасност на движението по пътищата (NHTSA) проучва дали Cruise предприема достатъчно предпазни мерки за защита на пешеходците.

Законодателството за ускоряване на внедряването на роботаксита е в застой в Конгреса повече от пет години.

Неволите на Cruise са значителна пречка за една индустрия, зависима от общественото доверие и сътрудничеството на регулаторите. Изпълнителният директор на GM Мари Бара изтъква, че звеното трябва да възстанови отношенията си с регулаторите.

Миналия месец повече от две дузини синдикати призоваха Бутиджидж да положи повече усилия, за да гарантира безопасността при автономните превозни средства, като казаха, че „NHTSA трябва да започне разследване в цялата индустрия, за да определи истинската степен на пропуските в безопасността зад кулисите“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:15 | 08.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още