IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регулатор в САЩ разследва роботакситата на Cruise заради инциденти с пешеходци

Няма съобщения за смъртни случаи във връзка с автомобилите, включени в разследването

21:47 | 17.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Cruise, компанията за роботаксита, собственост на General Motors, е изправена пред федерално разследване заради възможни рискове за пешеходците, съобщава Bloomberg.

Националната администрация за безопасност на движението по пътищата на САЩ (NHTSA) започва предварителна оценка след инциденти с автомобили, наранили пешеходци, става ясно от документи, публикувани във вторник. Проучването обхваща 594 превозни средства на Cruise.

Агенцията казва, че е получила два доклада, включващи наранявания на пешеходци, причинени от роботаксита, съгласно заповед от юни 2021 г., изискваща производителите на автомобили и технологичните компании да докладват за инцидентите. NHTSA изтъква, че е идентифицирала два допълнителни свързани инцидента, използвайки видеоклипове, публикувани в социалните платформи.

Няма съобщения за смъртни случаи във връзка с автомобилите, включени в разследването.

Cruise поддържа редовна комуникация с NHTSA и планира да продължи да си сътрудничи с агенцията, споделя говорителят на компанията Хана Линдоу по имейл.

Един от случаите включва инцидент с блъскане и бягство в Сан Франциско на 2 октомври, при който човек, управляващ превозно средство, различно от Cruise, блъска пешеходец, запращайки човека пред роботaкси на Cruise. Автономната кола спира, но не и преди да удари пешеходеца, става ясно от доклада. Другото превозно средство бяга от местопроизшествието, a Cruise споделя, че „работи активно с полицията, за да помогне за идентифицирането на отговорния за инцидента шофьор“.

Друг инцидент в Сан Франциско става през август, когато автономно превозно средство завива на кръстовище като удря пешеходец, който пресича в този момент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:47 | 17.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още