IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикат призова регулатори в САЩ да отхвърлят петиция на Cruise за роботакситата

Звеното на General Motors търси освобождаване на своите автономни коли от стандартите за безопасност на превозните средства

11:42 | 28.09.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Профсъюзът International Brotherhood of Teamsters поиска от американските регулаторни органи за безопасност на автомобилите да отхвърлят петицията на General Motors за освобождаване на неговото звено за автономни превозни средства Cruise от стандартите за безопасност на превозните средства, съобщава Ройтерс.

През юли изпълняващият длъжността ръководител на Националната администрация за безопасност на движението по пътищата (NHTSA) Ан Карлсън каза, че ще вземе решение "през ​​следващите седмици" по петицията на Cruise, която иска разрешение за разполагане на до 2500 автономни превозни средства годишно.

С петицията, подадена през февруари 2022 г., Cruise търси одобрение от правителството за годишно разполагане на превозни средства без водачи и волани, огледала, мигачи или чистачки.

„Опасно е за другите шофьори, за пешеходците и за работните места от средната класа подобно искане на Cruise“, изтъква Шон О'Брайън, президент на синдиката, в който членуват 1,2 млн. души. Той се позова на „силно тревожните" скорошни инциденти в Сан Франциско.

„Да позволим на тази компания да разшири автопарка си, за да пусне още по-„напреднали“ автомобили без водачи на пътя, би било катастрофално за всички“, категоричен е той.

Cruise обяви в сряда, че огромното мнозинство от публичните коментари, подадени по неговата петиция, са положителни и добави, че „ще продължи да работи в тясно сътрудничество с NHTSA, за да гарантира безопасното и отговорно внедряване на тази технология“.

Cruise иска да разположи своето превозно средство Origin, което има врати като влаковете на метрото и няма инсталирани волани.

Калифорнийският отдел за моторни превозни средства (DMV) заяви през август, че разследва „скорошни опасни инциденти“, включващи превозни средства на Cruise в Сан Франциско, и поиска от компанията да премахне половината си роботаксита от улиците, молба, с която звеното на GM се съгласи. Настоящите безпилотни превозни средства по пътищата разполагат с водач зад волана, който може да се намеси във всеки един момент.

В интервю за Ройтерс от 24 август Карлсън не предложи нов график за решение, но каза, че петицията е фокусирана върху технологии, „които наистина са предназначени за хора и въпросът е дали предоставяме изключения, когато роботът всъщност не разчита на огледалата и т.н.".

През 2018 г. GM подаде петиция до NHTSA да разреши използването на автомобил, построен върху платформата на Chevrolet Bolt, без волани или спирачни педали по пътищата на САЩ. През 2020 г. GM оттегли петицията, след като агенцията не предприе никакви действия.

Петицията е от решаващо значение за GM, тъй като Конгресът от години обсъжда дали да приеме законодателство за роботизираните автомобили.

През декември NHTSA започна официална проверка на безопасността на системата за автономно шофиране в превозните средства, произведени от Cruise, след съобщения за две наранявания при катастрофи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 28.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още