IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Cruise ще възобнови частично своите услуги с роботаксита

Компанията ще рестартира транспортните си операции в един град, изтъква Мохамед Елшенави

11:51 | 23.11.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Бизнесът за автономни превозни средства на General Motors - Cruise, планира да възобнови постепенно своите услуги, след като поредица от погрешни стъпки го принудиха да спре всички операции с роботаксита миналия месец, съобщава Bloomberg.

Президентът на Cruise Мохамед Елшенави заяви, че компанията в крайна сметка ще рестартира транспортните си операции в един град. Cruise ще се съсредоточи в близко бъдеще върху модернизирани коли Chevrolet Bolt, като същевременно ще отложи плановете за своето автономно превозно средство Origin, става ясно от вътрешнофирмен имейл.

„След като предприемем мерки за подобряване на нашата култура на безопасност и възстановяване на доверието, нашата стратегия е да стартираме отново в един град и да докажем представянето си там, преди да се разширим“, посочват от Cruise.

Решението бележи стратегическа промяна за бизнес, който вече е работил в множество градове - включително Сан Франциско, Финикс и Остин - и доскоро планираше да се разшири на други места.

Миналия месец Министерството на моторните превозни средства на Калифорния забрани на Cruise да управлява автомобили без водачи в щата и обвини компанията, че е скрила важно видео на инцидент с пешеходец. Звеното на GM изтегли всички роботаксита малко след това, а през изминалата седмица главният изпълнителен директор Кайл Вог внезапно напусна поста.

Елшенави, който беше назначен за президент и главен технологичен директор след напускането на Вог, не уточни в кой град компанията ще възобнови услугите. Това може да е град в Тексас или Аризона, предполага медията Axios, която съобщи за стратегическата промяна в Cruise по-рано.

Преустановяването на търговска дейност от страна на Cruise ще повлияе върху генерирането на приходи от страна на General Motors, чийто главен изпълнителен директор Мари Бара, че бизнесът с роботаксита ще донесе 1 млрд. долара от такси до 2025 г. и ще помогне за удвояването на приходите на компанията майка до 240 млрд. долара в рамките на седем години.

Вместо това обаче Cruise изгори 1,4 млрд. долара от наличните 1,7 млрд. долара в брой тази година.

Звеното разполагаше с 400 роботаксита, базирани в Сан Франциско и още 200 в Остин, Хюстън и Финикс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 23.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още