IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

General Motors спира временно производството на автономните микробуси Cruise Origin

От компанията посочват, че разполага с достатъчно такива превозни средства в краткосрочен план

11:21 | 07.11.23 г.
Снимка: Cruise
Снимка: Cruise

General Motors Co. планира временно да спре производството на своя напълно автономен микробус Cruise Origin, след като няколко дни по-рано неговото подразделение за автоматизирани превози съобщи, че поставя на пауза всички пътувания с роботаксита.

Решението на американския концерн беше отразено първо от Forbes, цитирайки аудиозапис от обръщението на главния изпълнителен директор на Cruise Кайл Вог по време на общо събрание.

Вог е заявил на служителите по време на срещата, че компанията вече е произвела стотици превозни средства Origin и че това е „повече от достатъчно в краткосрочен план, когато сме готови отново да засилим нещата“.

Говорител на GM сподели пред Ройтерс, че "завършваме производството на малък брой предтърговски автомобили и след това планираме временно да спрем производството".

„Вярваме, че автономните превозни средства ще трансформират начина, по който хората се движат по света, а Origin е важна част от автономното пътуване“, добавя говорителят.

Cruise заяви миналия месец, че ще спре дейността си в САЩ, след като калифорнийските регулатори прекратиха лиценза на оператора на роботаксита, заявявайки, че самоуправляващите се превозни средства представляват риск за обществеността.

През февруари 2022 г. Cruise подаде петиция до американските регулатори с искане за разрешение за разполагане на до 2500 роботизирани превозни средства Origin годишно.

Националната администрация за безопасност на движението по пътищата заяви през юли, че очаква да вземе решение по петицията след „седмици“, но миналия месец започна нова проверка относно това дали Cruise взема достатъчно предпазни мерки за защита на пешеходците, след като започна разследване през декември, което продължава.

Автомобилът Cruise Origin, произведен в Детройт, е разработен съвместно от GM, Cruise и японския концерн Honda.

Бордът на Cruise е наел адвокатска кантора Quinn Emanuel да прегледа отговорите на ръководството на звеното към регулаторите, разследващи инцидент от 2 октомври, и технологичната консултантска компания Exponen, която ще прегледа технологията за автономни превози.

През октомври Honda и Cruise обявиха, че ще стартират услуга за автономни таксита в Токио в началото на 2026 г. Планираната услуга ще стартира с десетки превозни средства в центъра на Токио, с цел да се разшири до 500 превозни средства, преди в крайна сметка да пренесе бизнеса, наречен Cruise Origin в други райони, споделя главният изпълнителен директор на Honda Тошихиро Мибе.

Превозното средство, което може да превозва до шестима пътници, няма да има шофьорска седалка или волан, позволявайки на водачите да седят един срещу друг в подобно на кабина пространство, което може да се използва за срещи в движение. То ще бъде показано на Японското изложение за мобилност, което започва по-късно този месец в Токио.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 07.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още