IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Звеното на GM за автономни коли подновява тестовете във Финикс

Cruise все още не е определила график за повторно внедряване на услугата

13:16 | 09.04.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Подразделението на General Motors Co. за автономни превози Cruise ще рестартира тестовете на своите роботаксита във Финикс, отбелязвайки важна стъпка в опитите на бизнеса да възобнови услугата след изтеглянето на всички превозни средства миналата година, съобщава Bloomberg.

Компанията е готова да обяви и започне тестването още във вторник, разкриват източници, запознати с въпроса. През последните месеци Cruise преговаря с длъжностни лица в 20 градски района, където преди това е управлявала парк от роботаксита или е започнала да картографира маршрутите в подготовка за пускането им. Финикс е естествено място за стартиране на това, тъй като звеното на GM вече разполага с превозни средства в района, а градските власти бяха отворени към идеята за тяхното завръщане, изтъква един от източниците, пожелал да запази анонимност.

Говорител на Cruise заяви по имейл, че компанията „не е определила график за повторно внедряване на услугата. „Ние сме в процес на преговори с длъжностни лица на избрани пазари, за да съберем информация, да споделим актуализации и да възстановим доверието”, изтъква говорителят.

Завръщането на колите на Curise по обществените пътища е важно за главния изпълнителен директор на GM Мари Бара, която обеща да изведе производителя на автомобили до лидерство при електрическите превозни средства и технологиите за самостоятелно управление по време на своето управление. Бизнесът с роботаксита трябваше да бъде ключова част от нейната цел да удвои приходите на групата до 280 млрд. долара до 2030 г. С проблемите на Cruise и забавянето на растежа на продажбите на електромобили обаче тази цел изглежда по-трудна за постигане.

Компанията за роботаксита иска да спечели доверието на обществеността, след като една от колите ѝ блъсна пешеходец в Сан Франциско през октомври. След инцидента калифорнийските регулатори твърдят, че Cruise първоначално е скрил ключови кадри и подробности за инцидента, което в крайна сметка е довело до отнемане на лиценза на компанията в Калифорния.

След това Cruise спря всички операции в цялата страна, прие оставката на основателя и бивш главен изпълнителен директор Кайл Фогт, освободи девет топ мениджъри и съкрати една четвърт от работната си сила. По-късно компанията нае нов директор по безопасността.

Връщането на роботакситата на пътищата ще бъде само първата стъпка в дългия път към възстановяването за Cruise. Когато се случи инцидентът през октомври, Cruise предлагаше услугите си в Сан Франциско, Остин и Финикс. Компанията също така събираше данни в подготовка за евентуално стартиране на дейност в  Атланта, Сиатъл, Маями и Роли, Северна Каролина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 09.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още