IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Cruise прави чистка в ръководството след спирането на превозите с роботаксита

Освободени са главният оперативен директор Гил Уест, юридическият директор Джеф Блайх и вицепрезидентът по правителствените въпроси Дейвид Естрада

12:08 | 14.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Звеното за роботаксита на американския автопроизводител General Motors Co., Cruise, освободи девет служители от ръководството на фона на продължаващото разследване на безопасността, съобщава Ройтерс, цитирайки вътрешнофирмен текст.

Един от освободените служители е главният оперативен директор Гил Уест.

Разследването е свързано с инцидент от 2 октомври, при който жена беше блъсната от превозно средство на Cruise в Сан Франциско.

Чистката в ръководството следва седмици на продължителни сътресения в звеното, което трябваше да изтегли от пътищата всички роботаксита в САЩ, за да извърши преглед на безопасността.

Изпълнителният директор Кайл Вог и съоснователят Дан Кан подадоха оставки през последните седмици, докато бизнесът се готви за допълнителни съкращения на персонала.

„След първоначален анализ на инцидента от 2 октомври и реакцията на Cruise, девет лица напуснаха компанията“, става ясно от вътрешнофирмената бележка.

Cruise посочва още, че се е ангажирала с пълна прозрачност и „сме фокусирани върху възстановяването на доверието и работата с най-високи стандарти, когато става въпрос за безопасност, почтеност и отчетност“.

„В резултат на това вярваме, че е необходимо ново ръководство за постигане на тези цели“, добавя компанията.

Говорител на Cruise потвърди, че сред уволнените са също главният юридически директор Джеф Блайх и вицепрезидентът по правителствените въпроси Дейвид Естрада.

Проблемите на Cruise хвърлят сянка върху една индустрия, зависима от общественото доверие и сътрудничеството на регулаторите. През последните месеци звеното на GM представи амбициозни планове за разширяване на своите операции в повече градове, предлагайки напълно автономни таксиметрови превози.

Разследването, ръководено от адвокатската кантора Quinn Emmanuel, се очаква да продължи до януари, информира GM.

Cruise може да се сблъска с глоби на стойност 1,5 млн. долара и допълнителни санкции заради липсата на подробности около инцидента, предупреждава калифорнийски регулатор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 14.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още