IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът може да поиска пренасочване на евросредства към мерки за заетост

Рискови проекти в образованието и административния капацитет ще се прекратят, каза социалният министър Хасан Адемов

13:31 | 31.05.13 г. 1
Кабинетът може да поиска пренасочване на евросредства към мерки за заетост

Ще се търсят възможности за пренасочване на европейски средства към по-атрактивни мерки за заетост като първа стъпка към спирането на негативната тенденция за нарастване на безработицата. В това увери новият социален министър Хасан Адемов, цитиран от БТА.

"В тесен контакт с Европейската комисия ще обсъдим спирането на част от рисковите проекти и ще искаме в рамките на различни приоритетни оси да се прехвърлят средства към по-атрактивни мерки, като личен асистент и мерки за заетост", обяви министърът на труда.

"В условия, в които безработицата расте, а броят на заетите намалява е изключително важно по един бърз начин да бъдат усвоени тези пари", допълни Адемов.

Той определи като изключително рискови проектите в сферата на образованието и по-конкретно тези, които са свързани с административния капацитет на държавните структури, интеграцията на малцинствените групи и инфраструктурата на висшите учебни заведения. "Ако до края на годината тези мерки, които сме предприели, не заработят, се очаква загуба на около 200 млн. лева", подчерта министърът.

Адемов изтъква, че основните причини, поради които проектите се определят като рискови, са липсата на административен капацитет, достатъчно квалифицирани хора, които да ги управляват, и проблемите с обществените поръчки.

Социалният министър допълни, че в момента правителството подготвя стабилизиращ пакет мерки, който да обхване рисковите групи. Обсъжда се  помощите за първокласници да нараснат двойно до 300 лева. Ще бъде разширен и обхватът на хората, които имат нужда от енергийни помощи.

По думите му увеличението на обезщетението за отглеждане на дете от една до двегодишна възраст е добре да стане от 1 октомври, защото възможностите на бюджета са ограничени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 1
kroum
преди 10 години
не мога да разбера ДПС като не обичат свинско какво прави при тях шопарчето Делян Пеевски
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още