IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чобанов: Очакваме "дупка" в бюджета от 1 млрд. лева

При съставянето на проекта е имало по-оптимистични очаквания за състоянието на икономиката, обясни финансовият министър

08:52 | 31.05.13 г. 63
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Чобанов: &quot;Не мога да споделя ентусиазма, че АЕЦ &bdquo;Белене&rdquo; ще бъде рестартиран до дни&quot;. <em>Снимка: БТА</em></p>

Чобанов: "Не мога да споделя ентусиазма, че АЕЦ „Белене” ще бъде рестартиран до дни". Снимка: БТА

Ще бъда по-различен от Симеон Дянков в нагласите ми към икономическия ръст, обясни в студиото на bTV новоизбраният финансов министър Петър Чобанов. Той беше категоричен, че не е достатъчно да се работи за финансова стабилност, а трябва и да се търсят начини за ръст.

Има известни пропуски при планирането на бюджета и сега може да се очаква намаляване на приходи. Това ще доведе до дупка от 1 млрд. лева в бюджета, очаква новото правителство. Това тепърва ще бъде анализирано, отбеляза още финансовият министър.

„Не е толкова лесно за два дни да бъде изяснена цялата ситуация”, смята той. Причините са по-оптимистичните очаквания за състоянието на икономиката на кабинета "Борисов", но може би има и слабости на администрацията, заяви Чобанов.

Той уточни, че има опасност да се наложи плащането на допълнително около 1,4 млрд. лева. Едната част са емитираните "на пожар" държавни ценни книжа на стойност 800 млн. лева. С тези пари бяха платени дирекните плащания за земеделските производители през февруари. 

Дългът е краткосрочен – за шест месеца, и трябва да бъде платен през август. Условно на страната ни предстои и плащане за още 600 млн. лева – това е увеличението на квотата към Международния валутен фонд (МВФ). Чобанов поясни обаче, че се надява да не се стигне до плащанията към фонда.

В момента не мога да отговоря дали ще работи наредбата за управлението на финансите на държавните дружества, уточни още финансовият министър. Той допълни, че тепърва трябва да бъде уточнено дали има "вратички" в текстовете, както и какви са рационалните моменти. 

Не мога да споделя ентусиазма, че АЕЦ „Белене” ще бъде рестартиран до дни, коментира още финансовият министър темата за изграждането на втората ядрена централа у нас. Припомняме, че вчера се появи информация, че на 5 юни по време на енергиен форум официално ще бъде съобщено, че отново ще започне работата по изграждане на централата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

61
rate up comment 2 rate down comment 4
kalendar
преди 10 години
та все си мисля-Орешарски само да седи и нищо да не прави, пак ще е по-полезен от пожарникарчето. Евала, че спря приватизацията на едно дружество, умишлено тикано към фалит-при това САМО и ЕДИНСТВЕНО от ГЕРБ, с потенциал да е много успешно и със стратегическо значение за държавата и пак видя само плюене насреща. Дали ще е успешен? Съмнявам се, но дори само това да направи пак ще е свършил повече от крадливата ви дружинка-това, че медиите бяха яко зад ББ(както зад никой друг), може само да ме навее на мисълта до каква степен е изпълнявал лобистки интереси. Всички до сега си имаха косури от мин. председателите, но тоя води с две обиколки преднина. Арогантността на съпартийците му(взимайки светъл пример от него), масовата им простотия, и определено късогледството им показва, че в 90% от случаите не говорим за хора с потенциал, а за хора аутсайдери в истинският живот. А за всичко си има причина, нали така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 3 rate down comment 6
kalendar
преди 10 години
не можеш да пишеш сбито или не можеш да се разпростреш в няколко поста? Добре лозунгово ще е това което сега ще напиша-просто за да си наясно как звучиш-защитаваш крадливите пожарникар и физкултурник, които източиха бюджета. Истината е, че те бяха толкова противно некадърни, че даже техните хора от тяхната собствена партия, които те издигнаха ги взеха на мушка-всеки, който поне веднъж е сядал на кафе в центъра на София, ще ти каже, че ББ е свил два милиарда от България и по тоя показател е шампион. Да не говорим, че като гимназистка думата му не държи един ден даже-просто чака някой да му даде по-добра оферта всеки път-пример-Белене-забравиха да му платят руснаците. Напълни администрацията с ниско интелигентни и ниско образовани реваншисти-кариеристчета, като освен да лъжат в друго не ги биваше. Реформи не видяхме, а видяхме яко крадене за тия магистрали(щото ГБС получи повечето апетитни поръчки), като на всичкото отгоре не го беше срам да реже ленти и на обекти направени от предишнит
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 4 rate down comment 2
STRAHO
преди 10 години
Можеш спокойно да приемеш като аргументация събитията от последно време и тези които тепърва предстоят. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 6 rate down comment 3
STRAHO
преди 10 години
Календаре, :D Каква е твоята аргументация бре!??? Това е форум. Какво очакваш като аргументация, за да ти го напиша имайки предвид ограниченото за писане място? Формули, счетоводни баланси, графики, учебници по икономика, статистика, политология, социология история философия, или какво там !? УТОЧНИ се!? Хайде приведи ми твой примерен аргумент които да не е обща приказка! И къде го видя този мистицизъм? :D Те фактите направо ще те "удрят по шапката" и скоро съвсем ще падне над очите ти! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 1 rate down comment 8
kalendar
преди 10 години
с две думи-липса на аргументация, в конкретният случай прикрита зад мистицизъм. До тук не те спираше да пишеш в три поредни поста-за да сме честни и за мен не е било проблем.Но общо взето отново пропусна същественото-издрънка куп лъжи и отказа аргументация. Това прави ли ГЕРБ(от която очевидно си) популисти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 2 rate down comment 2
STRAHO
преди 10 години
"такаааа-ти си последователен, точно колкото вожда ти. Ако БСП са с корпоративна програма, значи са дясна партия(както аз твърдя), а ти си декларирал, че си яко про-десен. т.е. си за БСП? "Бих искал да ти отговоря от уважение към теб, на поста, но написаното от теб изисква отговора ми да е много дълъг. А ако ти отговоря кратко, вече ми стана ясно, че няма да ме разбереш. Сетих се за една стара мъдрост по този повод : Brevis esse laboro, obscurus fiо ако се постарая да съм кратък, ще съм непонятен. :) Бъди здрав!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 0 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
такаааа-ти си последователен, точно колкото вожда ти. Ако БСП са с корпоративна програма, значи са дясна партия(както аз твърдя), а ти си декларирал, че си яко про-десен. т.е. си за БСП? Между другото-лъжеш откровено, че си безпартиен-т.е. грешката е вярна. Какво си дирил в избирателните комисии?Освен това ползваш толкова лозунгови аргументи, че чак ми се плаче-следи сега как са се случвали нещата в тая държава, от Виденов насам-Софиянски(СДС), Костов(СДС в слаба коалиция), царя(НДСВ в слаба коалиция), Станишев(БСП в яко зависима коалиция), Борисов(ГЕРБ-твоите момчета, с пазаруване на депутати), Райков(друго крило на ГЕРБ-според мен поне) и сега Орешарски(подкрепен от БСП, но бивш кадър на СДС). Та тия с циклите ги говори на съучениците ти.А понеже си чешеш езика-http://results.cik.bg/pi2013/pdf/25/4619070.pdf http://results.cik.bg/pi2013/pdf/25/4619069.pdfОбаче, знаеш ли кое е най-яко-ти пак не коментира източването на резерва по времето на пожарникаря...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 4 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
Сега подготвят общественото мнение, за да ни натресат яки дългове. С малка част от натресения ни дълг / не повече от 10 -15 % от дълга/ ще ни залъжат с някакво мижаво повишаване на доходите. Пак за горе долу толкова ще изградят някакви благинки за държавата. Останалите ще потънат в бездънните им джобове. ;) Сметката обаче, ще се плаща дълго след тях. Вероятно от друго правителство срещу което, със сигурност ще има отново протести.. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 3 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
"Утре ГЕРБ може и да ни няма" Да се чете "Утре ГЕРБ може и да ГИ няма! :D:DНе съм партиен, Но тук няма опция за поправка на вече изпратен пост! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 3 rate down comment 2
STRAHO
преди 10 години
Задълбавайки се в детайлите често забравяме да погледнем картината от високо. ;) Утре ГЕРБ може и да ни няма. Други ще са, но схемата на *** пак ще работи! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още