IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започна изплащането на земеделските субсидии

Моята отговорност е парите да отидат при земеделците, а откъде са те - питайте Министерството на финансите, коментира земеделският министър Найденов

15:05 | 18.02.13 г. 2
Започна изплащането на земеделските субсидии

До 15:30 часа днес по сметките на над 83 хил. земеделски производители ще бъдат преведени 841,5 млн. лева европейски субсидии. В момента ДФ „Земеделие“ осчетоводява отпуснатите от хазната средства и след това плащанията ще бъдат извършени, коментира изпълнителният директор на фонда Румен Порожанов, цитиран от Агенция „Фокус“.

Тази сутрин Владислав Горанов е съобщил, че средствата за плащанията към земеделците вече са в сметката на ДФ "Земеделие" , коментира и земеделският министър Мирослав Найденов. "Като министър моята отговорност е да средствата да бъдат отпуснати на земеделските производители, а откъде са - питайте Министерството на финансите", обяви още Найденов.

Решение за плащането беше взето в петък (15 февруари) по време на извънредна среща между премиера Бойко Борисов, земеделския министър Мирослав Найденов, зам.-министъра на финансите Владислав Горанов и представители на Асоциацията на земеделските производители в България и на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

От Министерството на финансите по-късно обясниха, че парите идват от фискалния резерв. В същото време Българската народна банка обяви извънреден аукцион за шестмесечни държавни ценни книжа. 

Въпреки преведените пари обаче протест в центъра на София може и да има, тъй като освен искания за изплащане на субсидиите, протестите на зърнопроизводителите са свързани и с други проблеми в селското стопанство. Управителният съвет на асоциацията заседава днес в Арбанаси и тогава ще бъде взето решение дали ще има протестни действия или не.

От Асоциацията на земеделските производители в България обаче са взели решение да призоват своите членове да не участват в протестите – нито в София, нито по места, ако евросубсидиите бъдат преведени в обещания срок. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
Някой ще публикува ли някога малко цифри по темата с тези субсидии? Какво струва на бюджета тази политика, за какво точно се дават и каква е ползата за обществото, след като там отиват крупни обществени средства?Например: дадени 500 млн. за зърнопроизводство, което е довело до понижаване цената на пшеницата и от там на хляба с толкова, на фуражите с толкова и от там - на месото с едиколко си...Някакъв подобен разчет някой виждал ли е? Чувал ли е за нещо подобно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Спящият бик
преди 11 години
Субсидиите по принцип изкривяват пазара и подхранват нелоялна конкуренция. Но субсидии от фискалния резерв - това е дъното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още