IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чобанов: Очакваме "дупка" в бюджета от 1 млрд. лева

При съставянето на проекта е имало по-оптимистични очаквания за състоянието на икономиката, обясни финансовият министър

08:52 | 31.05.13 г. 63
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Чобанов: &quot;Не мога да споделя ентусиазма, че АЕЦ &bdquo;Белене&rdquo; ще бъде рестартиран до дни&quot;. <em>Снимка: БТА</em></p>

Чобанов: "Не мога да споделя ентусиазма, че АЕЦ „Белене” ще бъде рестартиран до дни". Снимка: БТА

Ще бъда по-различен от Симеон Дянков в нагласите ми към икономическия ръст, обясни в студиото на bTV новоизбраният финансов министър Петър Чобанов. Той беше категоричен, че не е достатъчно да се работи за финансова стабилност, а трябва и да се търсят начини за ръст.

Има известни пропуски при планирането на бюджета и сега може да се очаква намаляване на приходи. Това ще доведе до дупка от 1 млрд. лева в бюджета, очаква новото правителство. Това тепърва ще бъде анализирано, отбеляза още финансовият министър.

„Не е толкова лесно за два дни да бъде изяснена цялата ситуация”, смята той. Причините са по-оптимистичните очаквания за състоянието на икономиката на кабинета "Борисов", но може би има и слабости на администрацията, заяви Чобанов.

Той уточни, че има опасност да се наложи плащането на допълнително около 1,4 млрд. лева. Едната част са емитираните "на пожар" държавни ценни книжа на стойност 800 млн. лева. С тези пари бяха платени дирекните плащания за земеделските производители през февруари. 

Дългът е краткосрочен – за шест месеца, и трябва да бъде платен през август. Условно на страната ни предстои и плащане за още 600 млн. лева – това е увеличението на квотата към Международния валутен фонд (МВФ). Чобанов поясни обаче, че се надява да не се стигне до плащанията към фонда.

В момента не мога да отговоря дали ще работи наредбата за управлението на финансите на държавните дружества, уточни още финансовият министър. Той допълни, че тепърва трябва да бъде уточнено дали има "вратички" в текстовете, както и какви са рационалните моменти. 

Не мога да споделя ентусиазма, че АЕЦ „Белене” ще бъде рестартиран до дни, коментира още финансовият министър темата за изграждането на втората ядрена централа у нас. Припомняме, че вчера се появи информация, че на 5 юни по време на енергиен форум официално ще бъде съобщено, че отново ще започне работата по изграждане на централата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

31
rate up comment 21 rate down comment 1
mktmkr
преди 10 години
Всъщност ако трябва да сме точни, лихвите са 4 млн. лева , а не 40 така че държавата ще върне 804 млн. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 25 rate down comment 3
data
преди 10 години
Не само че бюджета е с малък дефицит , а това се е случило през най-слабото тримесечие в годината , като от второто са минали 2/3 . Q-3 е най-силното тримесечие в годината откак са води статистика по тези земи . Така че всички тези приказки са подготовка за едно доста обилно похапване !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 27 rate down comment 1
GunMan
преди 10 години
На Станишев нещо не са ли му имплантирали или той е към Глобул?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 0 rate down comment 22
georgi.benevolenet
преди 10 години
Цялото правителство и БНБ са подслушвани с контрол на съзнанието на мрежата на Мтел с подкрепата на ЕК и ЕЦБ. Пламен Орешарски, Петър Чобанов, Калин Христов, Мариела Ненова, Андрей Василев, Росен Розенов, Григор Стоевски, Кристина Карагьозова, Цветан Цалински ограбиха икономиката, а вие (или капитала зад банките в картел) го направихте финансов министър. Калин е с контрол на съзнанието с имплант и връзка с мрежата на Мтел, нещо нормално за съвременните технологии и обслужва интереси. Същото важи и за посочените по-горе - явно като направиш балон, този с печалбите те взима на работа да получиш дял! Като работех в БНБ за малко, след като на някой в ЦЕУ на Сорос ни преподаваха как се организира криза и картели, те се опитаха да ме накиснат за кредитната експанзия за надуване на балон на фондовата борса и жилищния пазар довели до съответно спад от 20 млрд + 10ки млрд+10 млрд лоши кредити. Най-глупавото, е че ги оставате на длъжност и ще продължават да ви мамят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 12 rate down comment 5
arco
преди 10 години
лихвите са точно 40 млн. лв., защото това е 6-месечен заем на 1% лихва. Така че резервът ще падне с 840, а не 900 млн. лв. Не е малка разликата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 29 rate down comment 2
GunMan
преди 10 години
Ако говорим за лабораторен казус - много правилно казано. Нима забравяте кой ги назначи тези достатъчно добре подготвени теоритично и практично експерти. Тези, които дърпат конците на проекта Орешарски, са раждани, възпитавани и образовани, за да правят точно това, което правят сега. Нищо няма да се промени - напротив. Проблемите ще се задълбочат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 23 rate down comment 2
melon
преди 10 години
Те са с голеееееми усти - и трилион няма да им стигне!Висококвалифицирани специалисти имат - хидроинженери, фотографи, пр-и и енергетици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 36 rate down comment 2
hellwitch
преди 10 години
При балансиран бюджет в момента това изказване означава, че се канят да харчат незаконно повече отколкото е предвидено в закона за държавен бюджет за 2013г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 31 rate down comment 2
BigBear
преди 10 години
Един милиярд като за първа година ще ви стигне ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 24 rate down comment 2
mick
преди 10 години
Е няма как да се очаква резервът да е много над минималния праг. Все пак криза е и реално няма никакви пари отвън освен тези от Европа. А реално икономиката ни още вика неволята и парите отвън. А за дупката в бюджета.. както са тръгнали да раздават пари.. не 1 ами и 2 милиарда може да стигне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още