IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чобанов: Очакваме "дупка" в бюджета от 1 млрд. лева

При съставянето на проекта е имало по-оптимистични очаквания за състоянието на икономиката, обясни финансовият министър

08:52 | 31.05.13 г. 63
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Чобанов: &quot;Не мога да споделя ентусиазма, че АЕЦ &bdquo;Белене&rdquo; ще бъде рестартиран до дни&quot;. <em>Снимка: БТА</em></p>

Чобанов: "Не мога да споделя ентусиазма, че АЕЦ „Белене” ще бъде рестартиран до дни". Снимка: БТА

Ще бъда по-различен от Симеон Дянков в нагласите ми към икономическия ръст, обясни в студиото на bTV новоизбраният финансов министър Петър Чобанов. Той беше категоричен, че не е достатъчно да се работи за финансова стабилност, а трябва и да се търсят начини за ръст.

Има известни пропуски при планирането на бюджета и сега може да се очаква намаляване на приходи. Това ще доведе до дупка от 1 млрд. лева в бюджета, очаква новото правителство. Това тепърва ще бъде анализирано, отбеляза още финансовият министър.

„Не е толкова лесно за два дни да бъде изяснена цялата ситуация”, смята той. Причините са по-оптимистичните очаквания за състоянието на икономиката на кабинета "Борисов", но може би има и слабости на администрацията, заяви Чобанов.

Той уточни, че има опасност да се наложи плащането на допълнително около 1,4 млрд. лева. Едната част са емитираните "на пожар" държавни ценни книжа на стойност 800 млн. лева. С тези пари бяха платени дирекните плащания за земеделските производители през февруари. 

Дългът е краткосрочен – за шест месеца, и трябва да бъде платен през август. Условно на страната ни предстои и плащане за още 600 млн. лева – това е увеличението на квотата към Международния валутен фонд (МВФ). Чобанов поясни обаче, че се надява да не се стигне до плащанията към фонда.

В момента не мога да отговоря дали ще работи наредбата за управлението на финансите на държавните дружества, уточни още финансовият министър. Той допълни, че тепърва трябва да бъде уточнено дали има "вратички" в текстовете, както и какви са рационалните моменти. 

Не мога да споделя ентусиазма, че АЕЦ „Белене” ще бъде рестартиран до дни, коментира още финансовият министър темата за изграждането на втората ядрена централа у нас. Припомняме, че вчера се появи информация, че на 5 юни по време на енергиен форум официално ще бъде съобщено, че отново ще започне работата по изграждане на централата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 4 rate down comment 24
Vesko94
преди 11 години
Една корекция- резервът е 5.4 млрд. лева към 31.04.2013г.. Имай предвид, че от тези пари около 800 млн. лева трябва да се плащат през август. Сложи и лихвите по този "Дянков" кредит и ще видиш, че резервът ще падне до 4.5 млрд. лева., че ако не и по- надолу. И пак казвам, приходите в летния сезон винаги са по-високи. Съвсем нормално е и резервът да е малко по-висок.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 24 rate down comment 2
melon
преди 11 години
Не е прилично да се обсъжда външния вид на хората(но това не е човек, а министър), но вижте му физиономията...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 13 rate down comment 1
data
преди 11 години
Веско , само това ли успя да ти роди главица ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 11 rate down comment 25
amanotumnici
преди 11 години
Орешарски и Чобанов са достатъчно добре подготвени теоретично и практично. Няма никакво притеснение в това как ще бъдат управлявани финансите на държавата. Нямат безумни идеи. По-важното е, имат ли воля да направят някои промени. Един от основните проблеми на страната е сивата икономика и контрабандата. За да се преборят с този проблем, те трябва да махнат определени кръгове от хора в приходните агенции и да не допуснат влияние на определени политици, бизнесмени и олигарси. Ако това стане, икономиката ще генерира ръст. Ще се върне инвестиционното доверие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 20
Vesko94
преди 11 години
Или ооо, не! Не си на такова ниво, че да пишеш статии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 29 rate down comment 1
toto 2
преди 11 години
Нищо ново под слънцето ,почва се с това което видите ли си наследил ,за да се покаже после ,че е свършил нещо ....Като искаш да ти е лесно ,защо прие бре ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 21
Vesko94
преди 11 години
Тая статия да не си я писал ти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 23 rate down comment 1
FINTA
преди 11 години
Христов припомни, че преди два месеца, когато е поемал властта, е дал ясна заявка, че ще удържи фискалната стабилност. Той отбеляза че фискалният резерв от 3.8 млрд. лв., преди да поеме поста , сега вече е 5.5 млрд. лева. Освен това задържаното ДДС в момента е на исторически ниските нива от 295 млн. лева.======================================================Коментар хлапе?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 36 rate down comment 3
993
преди 11 години
Чобанов не е сложен там да мисли, а да изпълнява. Орешарски ще му казва какво да прави, а пък съответно Станишев и Местан на Орешарски..., така че от тоя ямболси бек не очаквайте нищо. Тройната го бяха сложили за председател на КФН... Смях в залата ;-D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 56 rate down comment 3
mktmkr
преди 11 години
Ами аз не знам, кое му е експертното на този. Човек на Орешарски, парашутист цял живот работил на държавна работа или като преподавател... Най-позитивното нещо, което чух от индустрията за него е, че е "льольо". :) Как и двата с Орешака пропускат дребните подробности, че до сега събираемостта е по-добра от 2012, парите за падежа на 6м облигации са осигурени, а плащането за квотата в МВФ не е разход. Изобщо.... важното е да върнат пушенето и да опукат още някой милиард за Белене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още