IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чобанов: Очакваме "дупка" в бюджета от 1 млрд. лева

При съставянето на проекта е имало по-оптимистични очаквания за състоянието на икономиката, обясни финансовият министър

08:52 | 31.05.13 г. 63
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Чобанов: &quot;Не мога да споделя ентусиазма, че АЕЦ &bdquo;Белене&rdquo; ще бъде рестартиран до дни&quot;. <em>Снимка: БТА</em></p>

Чобанов: "Не мога да споделя ентусиазма, че АЕЦ „Белене” ще бъде рестартиран до дни". Снимка: БТА

Ще бъда по-различен от Симеон Дянков в нагласите ми към икономическия ръст, обясни в студиото на bTV новоизбраният финансов министър Петър Чобанов. Той беше категоричен, че не е достатъчно да се работи за финансова стабилност, а трябва и да се търсят начини за ръст.

Има известни пропуски при планирането на бюджета и сега може да се очаква намаляване на приходи. Това ще доведе до дупка от 1 млрд. лева в бюджета, очаква новото правителство. Това тепърва ще бъде анализирано, отбеляза още финансовият министър.

„Не е толкова лесно за два дни да бъде изяснена цялата ситуация”, смята той. Причините са по-оптимистичните очаквания за състоянието на икономиката на кабинета "Борисов", но може би има и слабости на администрацията, заяви Чобанов.

Той уточни, че има опасност да се наложи плащането на допълнително около 1,4 млрд. лева. Едната част са емитираните "на пожар" държавни ценни книжа на стойност 800 млн. лева. С тези пари бяха платени дирекните плащания за земеделските производители през февруари. 

Дългът е краткосрочен – за шест месеца, и трябва да бъде платен през август. Условно на страната ни предстои и плащане за още 600 млн. лева – това е увеличението на квотата към Международния валутен фонд (МВФ). Чобанов поясни обаче, че се надява да не се стигне до плащанията към фонда.

В момента не мога да отговоря дали ще работи наредбата за управлението на финансите на държавните дружества, уточни още финансовият министър. Той допълни, че тепърва трябва да бъде уточнено дали има "вратички" в текстовете, както и какви са рационалните моменти. 

Не мога да споделя ентусиазма, че АЕЦ „Белене” ще бъде рестартиран до дни, коментира още финансовият министър темата за изграждането на втората ядрена централа у нас. Припомняме, че вчера се появи информация, че на 5 юни по време на енергиен форум официално ще бъде съобщено, че отново ще започне работата по изграждане на централата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

41
rate up comment 10 rate down comment 1
kroum
преди 10 години
май много силни лекарства взимаш !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 12 rate down comment 3
kroum
преди 10 години
този ЧУБАНИН може да е министър само в България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 25 rate down comment 2
STRAHO
преди 10 години
Хаидееее почна се! Ако се разминем само с милиард добре ще е! Тия нямат наяждане!!!!:(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 1 rate down comment 21
rumen221
преди 10 години
ТОВА ЛИ ИСКАШ ДА ПРОДЪЛЖИНАСЕЛЕНИЕ - 7 327 224 душипод 20 г. - 1 337 999над 60 г. - 1 909 752В активна трудова възраст; (7,327 1,338 1,909) = 4,080 + 1,500 в чужбина!- НАЕТИ ЛИЦА ПРЕЗ 2012 г.; 2,152 души БЕЗРАБОТНИТЕ СА над 61,5%... - ЗА ДА СЕ ПОПРАВИ РАЗОРЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ ИЗВЪРШЕНО В ПЕРИОДА КОСТОВ БОРИСОВ, СА НЕОБХОДИМИ 15 г., ПО 20% РАСТЕЖ, ТА БЪЛГАРИТЕ ДА ИМАТ РАБОТА- ТОВА НАЛАГА РЕВИЗИИ И РЕПРИВАТИЗАЦИИ!!!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 18 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Стига бе ненормалник.Объркал си трамвая.Тук не е селския пенсионерски клуб нито снимачната площадка на филма "на всеки километър".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 2 rate down comment 32
rumen221
преди 10 години
ПРИЯТЕЛИ,ВСЕКИ ще пада от власт, ако за 100 дни не направи:1. ОТМЯНА НА БОРДА И ШОКОВА ЛИБЕРАЛИЗАЦИЯ В ЕНЕРГЕТИКАТА2. ДОД и ПЕЧАЛБА по 20% и ПЛАЩАНИЯ В БРОЙ до 5 000лв3. МРЗ и необлагаем СОЦИАЛНИЯ МИН. от 566лв4. Родителите до пълнолетие на децата им и МЛАДЕЖИ ДО 25г. - ДА НЕ ПЛАЩАТ ДОД.И5. Премахване "ТАВАНА" за осигуровки - 2 200лв6. Изваждане от КСО на ПЕНСИОННОТО ВЗАИМНО ОСИГ.7. Инвалидните ПЕНСИИ да се плащат ОТ ЗДРАВНИТЕ ОСИГ.8. Спиране на СТИМУЛИРАНАТА ОТ ДЪРЖАВАТА ДЕТСКА РАЖДАЕМОСТ, чрез "МАЙЧИНСКИ" = МРЗ, но за МАЙКИ над 18г. и до 3-то дете. .Иначе ИЗБОРИ (без или с кръв, естествено тази на народа).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 20 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Дупката в бюджета идва от непредвидено закупуване на 7млн. турски буквара:))))На ви правителство на БСП и ДПС!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 27 rate down comment 5
Tony
преди 10 години
Като ви гледам от няколко дни, ще се окажете много по-голяма дупка от герб.Орешарски вече е свалил *** и ще прави белене и ще връща пушенето, ти ми говориш за липса на икономически ръст, а си на 2 дена. Е как определи, че приходите ще намалеят, след като сам казваш, че "Не е толкова лесно за два дни да бъде изяснена цялата ситуация???Много е хубаво да давате мнения в пресата, за да видят всички, че сте гола вода и да се спасяват по еденично!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 18 rate down comment 3
орк
преди 10 години
е това е нелепоКато видях колко свестни хора го хвалят тоя суек и наистина реших че може да му се има доверие...Тези 800 млн за земеделските субсидии са нетно нула защото вече са реимбурсирани от Брюксел. Всички за по-глупави от ЦвЦв ли ни взема?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 28 rate down comment 2
needtoknowmore
преди 10 години
Веско, успя ли в някой университет да влезеш или някоя книжка да прочетеш, че да не те лъжат така грозно.На 800 милиона 1% годишна лихва се падат 4 милиона за 6 месеца.Не усещаш ли как си противоречиш, викаш имало ръст през лятото, то още не е дошло но карай - е ти викаш ръст, а Чубака ти казва 1 милиард дупка - минлата седмица излязоха данни за дефицита всичко е в границите. Усещай се малко какво пишеш и какво те зомбират. А тук популизма е тежък 800 милиона са възстновоени от ЕС, а 600 милки са по IMF, може се отложат. Но ти се представя твърда дупка, подготвят масата от рано - трябва ти свети вече, че тези пари ще идат не по предназначение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още