IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министрите на Орешарски поеха щафетата

Финансовият министър Петър Чобанов гарантира, че ще работи за стабилността на борда. Тежки срещи предстоят на енергийния министър Драгомир Стойнев

16:23 | 29.05.13 г. 22
<p>
	<em>Правителството на Пламен Орешарски положи клетва в Народното събрание. Снимка: БТА</em></p>

Правителството на Пламен Орешарски положи клетва в Народното събрание. Снимка: БТА

Часове след като Народното събрание одобри предложеното от Пламен Орешарски правителство една по една започнаха и кратките официални церемонии при встъпването в длъжност на новоизбраните министри.

След края на официалната среща в Гранитната зала на Министерския съвет, новият министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев пое официално властта от служебния министър Асен Василев. Още днес започваме интензивна работа, обеща той, цитиран от агенция „Фокус“ и допълни, че вече има насрочени срещи с председателя на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Евгения Харитонова и представители на Българския енергиен холдинг (БЕХ).

Стойнев не обеща чудеса, но е убеден, че „стъпка по стъпка ще подобряваме живота на хората“.

Ключовото вътрешно министерство пое спорната за мнозина фигура Цветлин Йовчев. По действията ми ще познаете чий човек съм, отговори на коментарите за това, че е бил съветник на премиера Бойко Борисов, а след това и началник на кабинета на президента Плевнелиев.

В работата си Йовчев обеща, че ще се опита да подобри условията на труд за служителите в повереното му министерство, както и за подобряването на квалификацията на работещите. Според него очакваните промени в структурата на МВР няма да нарушат ритъма на работата му. Сред приоритите са и борбата с битовата престъпност, както и за престъпленията срещу бюджета - укриване на данъци и източване на ДДС.

Служебният финансов министър Калин Христов се похвали с ограничаване на бюджетния дефицит и повишаването на резерва при предаването на поста на своя наследник Петър Чобанов. От своя страна новият министър заяви, че ще прави задълбочен анализ, за да види къде са пропуските при провеждането на политиката по бюджета. Водещ принцип за мен е поддържането на стабилността на валутния борд, гарантира още Чобанов, но обясни, че все още е рано да се каже дали ще се прави актуализация на бюджета.

От утре Калин Христов прекратява неплатения си отпуск и отново се връща в БНБ, съобщиха от пресцентъра на централната ни банка.

Зинаида Златанова беше посрещната с букет и ключ за сейфа, където се съхранява държавния печат, от своя предшественик – служебният правосъден министър Драгомир Йорданов. Златанова обяви, че ще работи за защита на справедливостта. Съвестта на всеки магистрат управлява съдебната система, смята още единственият на този етап заместник на премиера Пламен Орешарски. 

Българската външна политика не може да прави резки завои, резки промени, коментира новият министър на външните работи Кристиан Вигенин след срещата със своя предшественик - Марин Райков. Политиката трябва да бъде на първо място българска и да бъде съобразена с нашето европейско членство. Обсъдихме доста теми и нямаме различия по балканските теми, Близкия изток и други, коменитра от своя страна Райков. От изявленията на новия външен министър става ясно, че ще реабилитираме дипломатите, които са работили за бившата Държавна сигурност.

Земеделският министър Иван Станков пък заяви, че предава министерството в добро и спокойно състояние. Едно от най-важните дейности сега са преговорите по следващия програмен период. Служебното правителство очерта няколко приоритета за сектора – обвързани с производството плащания, малки ферми и биопрозиводството, както изграждане на хидромелиоративна система, обобщи Станков и допълни, че е новият министър трябва да продължи тази работа. "Една от причините да поема поста е постигнатото от проф. Станков", заяви от своя страна Димитър Греков. 

"България е била, е и ще бъде аграрна страна. Ако не създадем аграрна база, която да произвежда не само за страната ни, но и за света, ние ще седим на това ниво", заяви още той.

”За мен е радост да предам мандата и едно работещо министерство, една администрация, която има ясни приоритет”, каза регионалният министър и вицепремиер в служебното правителство Екатерина Захариева при предаването на поста на своя наследник – Десислава Терзиева. „Ще продължим с най-важните проекти“, обеща от своя страна тя, цитирана от БТА. Захариева посочи, че сред тях са магистрала „Тракия“, която трябва да бъде готово до месеци, както и програмите за енергийна ефективност.

Спешната помощ ще е един от първите ангажименти на новия здравен министър Таня Андреева, стана ясно от нейните изявления при приемането на поста от служебния си предшественик Николай Петров. Тя допълни, че ще се занимае и с лекарствената политика, но без да конкретизира, пише БТА. Що се отнася до режима на пушене Андреева очаква либерализация на режима, но със строги правила.

За възстановяването на изгубени социални права ще работи новоизбраният военен министър Ангел Найденов. Трудностите не са оправдание за орязване на права, не на привилегии, които държавата дължи, заяви той при предаването на поста в Министерството на отбраната. 

От думите му стана ясно, че едно от първите неща в министерството ще е да бъде изготвен преглед на системата за пенсиониране на военнослужещите, както и цялостен стратегически анализ на системата за отбрана и сигурност. 

Срещи с неправителствените организации и други формации, които работят по националната стратегия за културата, и с творческите съюзи са сред първите стъпки на новия министър на културата Петър Стоянович. "Ще поръчам също детайлна "снимка" на състоянието на Министерството на културата“, заяви новоизбраният министър.

Нужни са бързи решения в социалната политика, каза новият министър на труда и социалната политика Хасан Адемов при встъпването си в длъжност и приемането на поста от вицепремиера и министър на труда и социалната политика в служебното правителство Деяна Костадинова.

Той не обещава чудеса в социалната сфера, но посочи, че ще предприеме стабилизиращи мерки, свързани с хората в неравностойно положение, домакинствата и учениците, увеличаването на размера на обезщетенията за отглеждането на малки деца до двегодишна възраст, както и други мерки, които предвиждат увеличаване на заетостта.

На първо място трябва да се преодолее негативната тенденция с ръста на безработицата. На второ място, всички средства и инструменти на министерството да бъдат подчинени на това да се генерира заетост и устойчиви работни места, уточни Адемов.

"Аз съм радетел за това, проблемите на околната среда и изменението на климата да намерят мястото си във всички секторни политики в България” – с такава заявка новоизбраният министър на околната среда и водите Искра Михайлова приe символично ключа на министерството от  досегашния министър в служебния кабинет Юлиян Попов.

Служебният министър отбеляза, че Михайлова е професионалист и е доказала своята дълбока ангажираност с проблемите на околната среда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 4 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Ти сериозно ли мислиш, че Орешарски с тая компанийка могат да оправят положението? Ама честно? Аз след 20 години през които съм гласувал вече не давам доверие напред. Съжалявам. Не гласувах за Бойко нито първия, нито втория път, и не съжалявам. Не вярвам, че нито ГЕРБ, нито БСП нито т.н. "програмно правителство" могат да оправят нещо. Не съм краен скептик, но всички те работят в една и съща спусната рамка. Броят на различните неща които могат да направят един спрямо друг е много малък. Ето го Орешарски - до вчера говореше за 250к раб. места, промяна на данъците, строене на Белене... днес вече всичко това е ревизирано и всичко се канализира в старото русло от преди протестите. Никакви коренни промени, а без тях нищо няма да се подобри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 0
TIM
преди 10 години
Ако не знаеш какво да мразиш, няма как да знаеш какво обичаш в държавата на Хитър Петър и Настрадин Ходжа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
..........."Важното е че днес имаме правителство , което ще направи каквото трябва..с божия намеса то бе излъчено. Стига с тая омраза , стига сте се мразили."....Омраза НЯМА ! Има естествена защитна реакция срещу престъпна клика която ще ни краде! Как би трябвало да се реагира според теб!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 0
mathematician
преди 10 години
Просто не искаме в управлението да има едни хора, дето ще докарат още по-люта икономическа депресия. Толкоз люта, че таз лютата дето в момента ще ни се стори като крем Брюле ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 2
novak li sam
преди 10 години
Всеки, на който някой е бръкнал в интересите, има право да го критикува.Да критикува дори и ГЕРБ.Затова човек има интереси, за да си ги преследва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 0
4ubaka
преди 10 години
а щафетните палки да си ги заврат, там дето слънце не огрява
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 0
mathematician
преди 10 години
Сините камъни, това се прави отдавна с черния пиар.Първо се изля помия в/у Костов и СДС, след тяхното управление. Факт Костов го няма вече.Имаше тогава един министър на Александър Божков - лека му пръст човекът почина. Викаха му "Мистър 10%". Така и не ги видяхме тази пари после и имаше някакви кокошкарски дела с/у него после така и не се доказа. Не че може да се вярва на нашата съдебна система. Но фактът, че така и не демонстрира някакво богатство или не напусна и не отиде да си живее живота някъде из чужбина - говори, че това е било черен пиар, за да се изкара че правителството на Костов било най-крадливото.Същото се случи и с Царя. Колко помия се изля в/у тях - сега ги няма. Въпреки, че управлението на Царя беше едно от най-добрите.В/у Кунева колко помия се изля пак не ми се мисли.И сега просто идва ред на Герб, пак по същата схема. Повтаряне на лъжи 1000 пъти и накрая те стават истина.И единствените партии, които са останали от началото на прехода до сега са БСП и ДПС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Искаш да кажеш, че партийните функционери на ГЕРБ са повече от милион, плюс гласувалите повече от 65% в Америка и другите страни, с изключение на Турция разбира се.И не си мисли, че не искам това правителство все пак да работи за България. Искам, но как да стане, вълк да опази стадото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 1
nobel
преди 10 години
Закопчейте коланите, че тръгваме нагоре. Защо ли ми е така трудно да си го представя. Освен ако не сме тръгнали на среща с Всевишния, разбира се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 18
LuckyYou
преди 10 години
Единствените, които все още подкрепят тая партия от мутри са партийните им функционери, а вие явно сте такива! Ще ви питам като тръгне нагоре и борсата и държавата, тогава какво ще говорите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още