IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговци искат нулева ставка ДДС за детските стоки

Загубата за държавния бюджет ще е минимална, твърдят от Асоциацията на търговците на детски стоки

10:03 | 30.08.13 г.
Търговци искат нулева ставка ДДС за детските стоки

Асоциацията на търговците на детски стоки ще предостави на институциите подписка с искането за нулева ставка на ДДС на стоките за деца от 0 до 3-годишна възраст.

Искането е подкрепено от 17 хиляди души от цялата страна. Подписката ще бъде внесена днес в парламента, съобщи Гергана Пашева от асоциацията.

Според търговците това се налага заради ниската покупателна способност на домакинствата с деца. Резултатът е ограничено потребление и закупуване на стоки втора употреба.

От асоциацията припомнят, че в страната се наблюдава регресивен тип възпроизводство на населението, причинено от ниската раждаемост на фона на висока външна миграция. По техни данни в страните с лоши демографски показатели (България, Румъния, Латвия, Испания) не се прилагат финансови стимули за подкрепа на семействата с деца.

Търговците изтъкват, че напоследък много хора купуват детски стоки от онлайн платформи, ситуирани в държави с нулева или минимална ставка ДДС като Великобритания и Ирландия.

Според тях намаляват общите данъчни приходи от сектора с бебешки и детски стоки, причинено от свиването на пазара и от ниските обороти.

От асоциацията са изчислили още, че ако се въведе нулева ставка ДДС, загубата за  държавния бюджет ще е минимална, тъй като 0,24% от общите ДДС приходи се формират от сектора с детски стоки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още