fallback

Държавата се обърка ще има ли правителствена подкрепа за нов лифт в Банско

Според икономическото министерство лифтът ще бъде изграден с благословията на кабинета, Бобева обаче не дава конкретен отговор на въпроса

17:06 | 06.09.13 г. 3

Объркващи официални позиции изпратиха от пресцентровете на Министерския съвет (МС) и Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) по отношение на държавната подкрепа за втори лифт над Банско. 

"Не искайте от мен да реша за секунди въпрос, който три правителства преди нашето не са решили. Ще говорим с министрите и ще решим какво да правим”, обяви вицепремиерът Даниела Бобева, цитирана от пресслужбата на правителството. Това е станало по време на посещението на Бобева и зам.-министъра, отговарящ за въпросите на туризма Бранимир Ботев, в Банско, Разлог и Добринище. Двамата са разговаряли с представителите на туристическия бранш в региона. 

От икономическото министерство обаче категорично заявиха, че на срещите Бобева и Ботев са заявили, че държавата ще подкрепи проекта и лифтът ще бъде построен. 

Въпросът за новата кабинка е била поставен при всички срещи, където стана ясно, че населението в региона възлага сериозни надежди за развитие на този проект. “Планът за управление на Пирин не позволява разширяване на зоната. Предстои изготвяне на нов план. Той ще бъде подложен на широко обществено обсъждане и с него ще се очертае бъдещето на Пирин”, обясни Бобева.

Имаме потенциал да посрещаме по 1,5 млн. туристи годишно в ски сезона. Заради липсата на капацитет обаче у нас идват само 400 хил., коментира още Бранимир Ботев. “Очевидно ще трябва да направим всичко възможно това да се случи -  дали това ще е втора кабинкова линия, дали трета - но нещата, които са започнати, трябва да се надграждат и да се довършат”, допълни той.

От своя страна Бобева коментира след срещите, че оцени всички поставени проблеми от позицията на вицепремиер по икономическите въпроси.

"Затова и проектите, които ми представиха в Пиринския край, ще разглеждам, оценявайки въздействието им върху развитието на региона - дали те ще открият нови работни места, какъв принос ще имат в държавния бюджет, как ще се отразят на имиджа на страната ни", допълни тя. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:09 | 07.09.22 г.
fallback