IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Граждански сдружения поискаха незабавно разваляне на концесията на мина Челопеч

Концесионерът твърди, че спазва законодателството при добива на метали

16:42 | 10.09.13 г. 1
Граждански сдружения поискаха незабавно разваляне на концесията на мина Челопеч

За незабавно разваляне на концесията на мина Челопеч настояха граждански сдружения. Държавата не обръща внимание на концесионните договори и не упражнява ефективен контрол върху концесионера "Дънди Прешъс Метълс", иначе досега договорите отдавна щяха да са развалени, заяви Добри Добрев, председател на Граждански комитет "Челопеч", цитиран от БТА.

Добрев сигнализира за сериозни екологични нарушения на концесионера - превозване и складиране на открито на опасни за здравето материали, незаконно преработване на арсенов концентрат, както и неспазване на разрешеното количество за добив на подземни богатства - според Добрев добиваните количества са увеличени от 2 на 3 млн. тона. Това ще доведе до по-бързо изчерпване на находището и увеличаване на безработицата, смята Добрев.

Според него има редица нередности и при назначаването на хора на работа, а наетите жители от Челопеч в мината са едва 16%. По закона за концесиите трябва ежегодно да се отделят инвестиции за село Челопеч, а такива липсват от много години, заяви още общественикът.

Проф. Вълко Гергелчев пък посочи, че при добиването на подземните богатства не се спазват елементарни изисквания като това да се запълват празните пространства, за да не се получи срутване на старите галерии.

Петя Чолакова от Гражданско сдружение "За един по-добър живот" каза, че през Челопеч непрекъснато преминават открити камиони, превозващи вредни вещества и тежки метали, като тези вещества се съхраняват на открито. Има разлив на арсен в близкия до Челопеч язовир Качулка, на който местните жители поят животните си, увеличено е и хвостохранилището над село Карлиево в непосредствена близост до защитена зона "Средна гора", посочи Чолакова.

Роман Кендеров от гражданската организация "Народовластие" заяви, че НПО нямат достъп до пълния концесионен договор с всичките му клаузи, но според публикувания в сайта на Националния концесионен регистър договор "Дънди Прешъс" са длъжни да плащат концесионна такса за добиваните от тях злато, мед и сребро. За среброто досега те не са плащали, а само за миналата година са добити над 12 тона сребро, каза Кендеров. Това според него е достатъчно основание за разваляне на концесията.

Дончо Иванов от "Коалиция за устойчиво развитие" призова да се направят пълни здравни изследвания на населението в Челопеч от независима лаборатория, за да се установи рискът за здравето им.

Потърсени за коментар, от ръководството на "Дънди Прешъс Метълс" заявиха, че твърденията на гражданските организации не отговарят на истината. Складът за концентрат е регламентиран и отговаря на изискванията, а превозът на концентрата се осъществява от специален жп - възел, а не с открити камиони, посочиха от компанията. Добивът на руда е увеличен съгласно изискванията на законодателството, но не е увеличен до 3 млн. тона, уточниха още от "Дънди Прешъс Метълс".

От компанията увериха, че 95% от работещите в предприятието са от Средногорския регион, а 17% са от самото село Челопеч. Никога не е имало разлив на арсен в язовир "Качулка", заяви още ръководството на компанията. Дружеството плаща концесионни такси съгласно концесионния договор върху металите, които се добиват от рудата - злато, сребро и мед, посочиха от там.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
NikolovI
преди 10 години
Не работеше ли същият този Дончо Иванов преди няколко години като консултант на Дънди в Крумовград и след като компанията му прекрати договора (а с това и солидната финансова субсидия за извършване на социални дейности за развитие на местните общности) заради злоупотреби на лицето Д.Иванов, апропо бивш служител на ДС (както впоследствие се разбира), той се превърна в един от най-яростните й противници (познайте защо)... Работещата му завера е с тази госпожа, цитирана тук по-горе, а именно Петя Чолакова от Златица, която, след като Дънди разбраха с кого си имат работа и спряха финансирането на списанието й, се обърна по същия начин като гуруто си Дончо на 360 градуса и от пламеннен апологет на фирмата (за справка: броевете на сп. "Средногорски багри" от 2006-8 г.) стана върл враг и пръв "защитник на здравето на хората" от типа "крадецът вика хванете крадеца"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още