IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата потвърди за злоупотреби в енергетиката

Имало е и опити за унищожаване на документи, свързани с плащания след спирането на проекта "Белене"

15:47 | 23.09.13 г. 13
Прокуратурата потвърди за злоупотреби в енергетиката

Прокуратурата официално потвърди, че са извършени злоупотреби в областта на енергетиката, включително и опити за унищожаване на документи, свързани с плащания след спирането на проекта АЕЦ "Белене".

Въпреки наложения мораториум на проекта за изграждане на АЕЦ "Белене", двама от бившите изпълнителни директори на Националната електрическа компания (НЕК) не са предприели процедура по спиране на плащанията, казва се в позиция, публикувана на сайта на прокуратурата. Съобщението идва само три дни след съвместната акция на Софийска градска прокуратура, ДАНС и МВР.
 
От прокуратурата са установили, че след спирането на проекта на 29.03.2012 г., с решение на Министерския съвет, през следващите близо година и половина, въпреки отпадналото основание за плащане, по сметките на дружествата "Уорли Парсънс" и "Риск Инженеринг" са били превеждани суми в размер на около 950 000 евро на месец за извършване на строителен надзор по проекта.

„Въпреки че съгласно клаузите в тези договори изрично е отразено, че решенията на държавни органи (в случая наложеният мораториум) се явяват форсмажорни обстоятелства, при настъпването на които страните по договорите се освобождават от задълженията си, двама от бившите изпълнителни директори на НЕК ЕАД не са предприели процедура по спиране на плащанията“, казва се в съобщението на държавното обвинение.

В началото на август 2013 г. в Софийската градска прокуратура (СГП) е постъпил доклад от ДАНС за извършени от длъжностни лица злоупотреби в областта на енергетиката и по-конкретно - при изпълнение на проекта за изграждане на АЕЦ „Белене”, които злоупотреби са нанесли крупни имуществени вреди на страната. Въз основа на съдържащите се в доклада данни на 09.08.2013 г. СГП е образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител за престъплениe по длъжностно присвояване в особено големи размери.

На 19.09.2013 г., в СГП е постъпил нов доклад от ДАНС, в който е посочено, че са предприети действия по укриване и унищожаване на уличаващи документи, което е довело и до акцията от 20 септември по претърсване и изземване от офисите на „Уорли Парсънс”, „Риск Инженеринг” и НЕК ЕАД.

В хода на операцията са били задържани за 24 часа, по реда на Закона за Министерството на вътрешните работи (ЗМВР), Иво Лефтеров и Крум Анастасов (бивши изпълнителни директори на НЕК ЕАД) и изпълнителният директор на „Уорли Парсънс” – Събин Събинов, уточнява се в съобщението.

Към настоящия момент по делото няма повдигнати обвинения. Предстои анализ на огромното количество информация и документи, събрани в хода на проведената в петък операция, посочват още от прокуратурата.
 
След запознаване с иззетата документация и детайлния й анализ ще бъде взето решение за хода на по-нататъшните процесуално-следствени действия от страна на прокуратурата, казва се още в съобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:06 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 0
king
преди 10 години
Дано излезнат наяве всички далавери на ГЕРБ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 10 години
Дали наистина сте ***? Тези пари се плащат на двете фирми за да свидетелстват на арбитража в полза на България. Там става въпрос за 1 000 000 000 евро. Ако тия фирми гледат собствения си интерес те трябва да свидетелстват за строителството на АЕЦ Белене. В такъв случай ще имат печалби от стотици милиони. Примиряват се с няколко десетки, които държавата ще им даде. Както желаете, но не мога да разбера защо се натискате да изгладувате едни 10 000 000 000 евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 20 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Орешарски прави каквото Станишев и Доган наредят. Засега поколенията така ще го запомнят но и да знаеш, че не е направил кой знае какво, че да го помнят повече от няколко години та ще си остане само с фен-тайфата съставена от няколко студента от УНСС и пенсионерските клубове на столетницата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 7
kroki
преди 10 години
Крайно време беше и прокуратурата да се намеси в енергетиката заради гигантските далавери там. Орешарски само тук да разчисти ще го помнят поколения наред...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 7
LuckyYou
преди 10 години
И аз искам! И Цецо и той !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 25 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Умрял един социалист и се възкачил пред портите на Рая. Там обаче го чакал дяволът и го помъкнал към Ада. Набучил го на един шиш и го сложил да се пече, като за гарнитура решил да сложи картофи в жарта. някое време го извикали другите дяволи и той наредил на сина си да наглежда социалиста, като бавно върти шиша, за да се изпече добре отвсякъде.След време се върнал и какво да види - синът му бързо върти шиша така, че печенето става невъзможно.- Защо бе сине, така бързо въртиш, нали ти казах бавно, за да се изпече равномерно?- Не може, тате! Като въртя бавно, той се пресяга и КРАДЕ от картофите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Нека да почнат! Какво пишем тука няма такова значение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Уаууу... ти надскочи и "най-смелите" мечти, противоречащи на основни принципи в "настоящето"... - Явно, при смяна на строя, може и да не може да се пише "тогава" ;)))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 13
LuckyYou
преди 10 години
Чудя се какво ще стане ако наистина започват да се осъждат хора, какво ще пишете тогава :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 28 rate down comment 0
fras
преди 10 години
Прокуратурата потвърди за злоупотреби в енергетиката ------------------------------------------------------Ако Прокуратурата СМЯТА, че има злоупотреби, трябва да внесе обвинителен акт.А потвърждението, че действително ИМА такива, идва с присъда от съда.Цялата работа, както казва Богомил Манчев, е да нахранят глада на улицата за зрелища. И да "наместят" нови играчи на мястото му.А че присъди няма да има е ясно на всеки що годе разумен българин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още