IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цв. Йовчев: Близо сме до финансовата помощ от ЕК заради вълната от бежанци

ЕК призна, че в България има извънредна ситуация с бежанците, което е важно за отпускането на евросредства

16:40 | 23.09.13 г. 4
Цв. Йовчев: Близо сме до финансовата помощ от ЕК заради вълната от бежанци

България е все по-близо до отпускането на финансова помощ от ЕК за решаване на бежанския въпрос, стана ясно от думите на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

Официално ЕК призна, че в България, Гърция и Кипър има извънредна ситуация по отношение на бежанците, което е важна стъпка за отпускането на финансова помощ за страната ни. Това каза в интервю за „Фокус” външният министър.

Той обясни, че процедурата за отпускане на финансова помощ включва две стъпки. Първата – поставянето на въпроса на политическо ниво, която вече е била направена. След това обаче трябва да се произнесат експертите. „Може да се кандидатства само тогава, когато е налице извънредна ситуация. Този процес вече преминава успешно.

„Това означава, че ние вече можем да се възползваме от директна финансова помощ. Попълнили сме и формуляр какви са ни нуждите. В момента очакваме експерти на ЕК да посетят България в началото на октомври. Те трябва да оценят наистина дали имаме подобни нужди. След това вече цялата процедура се формулизира с отправянето на конкретно искане за размера на помощта”, обясни процедурата вътрешният министър.

Цветлин Йовчев конкретизира, че финансова помощ се търси по линия на Европейския фонд за бежанците и Европейския фонд за външните граници. По европейския фонд за бежанците сумата, която остава да бъде разпределена до края на годината възлиза на около 4 млн. евро, а по Европейския фонд за външните граници – приблизително 9 млн. лева, уточни Йовчев.

Припомняме, че днес на въпрос дали ще се наложи ползване на сума от бюджета за справяне с проблема с бежанците премиерът Пламен Орешарски заяви: „Страхувам се, че може да потрябват. На този етап не са искали от агенцията, но се страхувам, че до края на годината може да потрябват. На този етап сумите не са смущаващи или драматично високи.“

Още новини за конфликта в Сирия четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Никой никъде няма да спре... Решено е, да ни понапълнят с роби!Само чуй манипулацията от Мин-пр-ля по новините: "Затварянето на границата НЕ Е РЕШЕНИЕ!!!" - НЕ е решение за кое? :))) - ами да , спирането на бежанците явно противоречи на целите...Защото обратно - точно затварянето на границата /моментално/ ще спре наплива, но явно не това е плана!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Ми мога да направя само това - да се надявам, че ще стигнат от южната точка сега, до най-северната в която съм аз, за възможно по-дълго време. И ще спрат някъде на стара планина хехе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
АКО "Той" смята нищо да не плати - вие какво мислите да направите? - "забранено" е да се допълват пари към бюджета - само по определени фондове - към определени фирми! Иначе контрола ще иде на кино...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Барозу ще си плаща като поп. Това, че сме му външна граница и обираме негативите от чужди проблеми, не трябва да му излиза евтино!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още